nieuws

Baas OM weet niets van doorlaten transport Dover-zaak

ROTTERDAM - De baas van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland, J. de Wijkerslooth, is niets bekend van het doorlaten van het fataal afgelopen mensensmokkeltransport in de zogenoemde Dover-zaak. Ook niet achteraf.
De voorzitter van het college van procureurs-generaal van het OM verklaarde dit donderdag voor het gerechtshof in Den Haag. Bij dit illegale transport van Nederland naar Groot-Brittannië lieten 58 van de zestig betrokken Chinezen het leven. Het hof behandelt momenteel het hoger beroep van de Dover-zaak. In dit proces staan zeven verdachten terecht die twee jaar geleden het fatale mensentransport zouden hebben georganiseerd.
De Wijkerslooth heeft achteraf ook nog laten onderzoeken of er toch sprake van doorlaten is geweest. ,,Het is niet gebeurd'', zo luidde volgens de procureur-generaal het resultaat van het onderzoek. ,,Ik heb ook geen enkele indicatie dat ik mijn mensen die dit hebben nagetrokken, niet kan vertrouwen.''
Het gerechtshof besloot eerder zelf, zonder dat de advocaten van de verdachten daarom hadden gevraagd, om De Wijkerslooth te horen. De raadsheren wilden hem zelf vragen of justitie vooraf van het transport op de hoogte was. Een aantal advocaten van de verdachten heeft meerdere malen aangegeven dat zij het idee hebben dat politie en justitie het transport bewust lieten doorgaan. Dit om de grote vissen achter de smokkellijn te kunnen pakken.
De verdediging kaartte deze vrees ook al aan tijdens de eerste behandeling van de zaak voor de rechtbank in Rotterdam. De rechters daar maakten korte metten met dit verweer. Volgens de rechtbank berust deze opvatting in zijn geheel op veronderstellingen. De rechters in Rotterdam menen dat noch politie noch justitie enig verwijt valt te maken in het bewuste onderzoek naar mensensmokkel tussen Nederland en Groot-Brittannië. De rechtbank veroordeelde vorig jaar in totaal tien verdachten in deze smokkelzaak tot gevangenisstraffen van maximaal negen jaar.
Het OM tekende in deze zaak tegen zeven van de negen vonnissen hoger beroep aan. Justitie is het niet eens met de conclusie van de rechtbank dat de aanklacht doodslag niet bewezen is. De rechters in Rotterdam veroordeelden daarom wegens 'dood door schuld', en verbonden daaraan lagere straffen dan het OM had geëist.