nieuws

Politici over Fortuyn in tv-programma Buitenhof

ROTTERDAM - D66-lijsttrekker Thom de Graaf blijft tegenstander van de oplossingen die Pim Fortuyn bepleitte voor de grote steden-problematiek. Dat zei hij zondag in het programma Buitenhof.
Verder vond de lijsttrekker dat zijn eerdere kritiek op Fortuyn, waarin hij vergelijkingen trekt met hetgeen Anne Frank in haar dagboek schreef, uit zijn verband is gerukt.
Fred Teeven, lijsttrekker van Leefbaar Nederland en officier van Justitie was ook te gast. Vanwege zijn lijsttrekkerschap heeft hij buitengewoon verlof. Teeven vindt dat de commissie die de moord gaat onderzoeken moet bestaan uit iemand van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een onderzoeksjournalist en een officier van Justitie. Alleen dan zou een dergelijke commissie breed genoeg zijn om het vertrouwen van het publiek hebben.
Ook denkt Teeven dat het niet waarschijnlijk is dat de moord op Fortuyn door één persoon is beraamd. Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek tot nu toe geen aanwijzingen geeft dat de verdachte de aanslag op Fortuyn met anderen pleegde. In het programma Buitenhof zei Teeven van Leefbaar Nederland ook nog dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst te weinig rekening heeft gehouden met extremisten uit de linkse milieuhoek.
Geen van de lijsttrekkers is tijdens de verkiezingscampagne over de scheef gegaan met de reacties op de ideëen van Pim Fortuyn. Dat zei partijvoorzitter Koole van de PvdA in het televisieprogramma. Volgens Koole wordt er tijdens campagnes altijd scherp gedebatteerd. Zo vergeleek lijstaanvoerder Melkert van de PvdA Fortuyn met de Franse rechts-extremist Le Pen. Ook andere politici kozen voor frontale aanvallen op Fortuyn.
Advocaten Spong en Hammerstein willen een strafrechterlijk onderzoek. Zij stellen dat sommige lijsttrekkers hebben aangezet tot haat.