nieuws

Stille tochten voor Fortuyn

ROTTERDAM - In het hele land hebben mensen vrijdagavond meegelopen in stille tochten ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn. Van Vlissingen tot Groningen gingen duizenden de straat op om hun eer te betuigen aan de vermoorde Rotterdamse politicus.
In Vlissingen liepen enkele honderden mensen mee. Het was opmerkelijk dat de deelnemers vooral van Marokkaanse afkomst waren, gezien de kritische mening die Fortuyn had over de islamitische cultuur. De Marokkaans-islamitische gemeenschap van Vlissingen wilde met de tocht duidelijk maken geweld niet als oplossing te zien bij meningsverschillen. Voorzitter L. Sturm van Fortuynlijk Zeeland, de Zeeuwse afdeling van de Lijst Pim Fortuyn, riep na de tocht op tot begrip voor elkaars mening.
Tijdens de tocht in Groningen kwamen vanuit enkele studentenhuizen opmerkingen dat de deelnemers onderdeel zouden
uitmaken van 'hysterisch gepeupel'. De deelnemers reageerden daar niet op. Aan het einde van de tocht klapte het publiek minutenlang.
De mensen zongen ook en scandeerden de naam van Fortuyn. Veel mensen moesten ook huilen.
Even waren antilinkse kreten vanaf het bordes van het Groningse stadhuis te horen. Op sommige borden die omhoog werden gehouden, stonden teksten als 'Massa bepaalt koers' en 'Linkse huichelaars het land uit'.
Utrecht koos niet voor een stille, maar voor een 'luide' tocht. Die trok met een kleine duizend deelnemers echter veel minder mensen dan de organisatoren hadden verwacht. De twee studenten die het initiatief voor de manifestatie namen, hadden op minstens het vijfvoudige gerekend. De tocht begon op het Domplein. Na toespraken door burgemeester A. Brouwer en de organisatoren, liepen de deelnemers door de binnenstad. Ze maakten zoveel mogelijk lawaai, door voortdurend te klappen en te zingen.
De wake voor Fortuyn op het Plein bij het Binnenhof in Den Haag veranderde op het laatste moment ook in een stille tocht. Enkele honderden deelnemers liepen een kort rondje door de Haagse binnenstad, onder meer over het Lange Voorhout. Toen de stoet terug was op het Plein, volgde een minuut stilte.
In Amsterdam liepen ongeveer 3000 mensen mee in een stille tocht. Die begon en eindigde op de Dam en verliep zonder problemen. Ook in Eindhoven was vrijdagavond een tocht voor Fortuyn. Ook deze tocht werd afgelegd door enige duizenden belangstellenden. Voorop liep de Eindhovense burgemeester R. Welschen. De Amsterdamse burgemeester J. Cohen bleef thuis.
De opkomst in Bergen op Zoom viel met 75 deelnemers flink tegen. De initiatiefneemster J. Schuurmans sprak desondanks van een succes. ,,We wilden een gebaar maken en dat is gebeurd.''