nieuws

Peilingen zaterdag hervat

ROTTERDAM - Het onderzoeksbureau NIPO hervat zaterdag de peilingen voor het verkiezingsonderzoek. Interview NSS begint maandag weer te peilen hoe mensen woensdag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer gaan stemmen.
De resultaten van de NIPO-peiling worden maandag gespresenteerd door 2Vandaag. NOVA maakt dinsdag de uitslag van de Interview-peiling bekend.
Na de moord op Fortuyn besloten de onderzoekbureaus in ieder geval tot zaterdag geen verkiezingsonderzoeken uit te voeren. Zij vonden het niet gepast in deze omstandigheden mensen vragen te stellen over politiek. Bovendien zou, volgens directeur R. Heutink van Interview, de emotie van de ondervraagden de peilingen te veel beïnvloeden.
Het NIPO ondervraagt normaal gesproken 3000 mensen. Nu zullen het er iets minder zijn, aldus een woordvoerder. Maar de onderzoeksmethode wijkt verder niet af.
Interview heeft dit keer door de omstandigheden slechts een dag om te peilen. Anders wordt dat in een tijdsbestek van zes dagen gedaan, aldus M. Banks van het onderzoeksbureau.