nieuws

Geen herstart verkiezingscampagne

ROTTERDAM - De politieke partijen hebben vrijdag besloten de verkiezingscampagne niet te herstarten. Een meerderheid van de lijsttrekkers wil vasthouden aan de eerder gemaakte afspraak dat er na de moord op Pim Fortuyn uit piëteit geen campagne meer kan worden gevoerd.
De afgelopen dagen riepen onder anderen de D66'ers Borst en Van Mierlo en SP-lijsttrekker Marijnissen op tot een ,,bescheiden'' herstart van de campagne na de begrafenis van Fortuyn.
De lijsttrekkers, zo meldden enkele woordvoerders, vinden dat de partijen zelf moeten afwegen of een campagnestop ook betekent dat er geen optredens in de media meer kunnen plaatsvinden. Vooral D66 benadrukte de laatste dagen dat een campagnestop geen mediastilte betekent. De lijsttrekkers zijn het er wel over eens dat ze niet samen in een programma moeten verschijnen of publiekelijk in debat moeten gaan voor de verkiezingsdag van 15 mei.
Partijen als D66, GroenLinks en SP achten het mogelijk dat hun lijsttrekkers reageren op de ontstane situatie na de moord op Fortuyn. D66 en SP willen ook dat de kiezers weer ,,enigszins voorgelicht'' kunnen worden over inhoudelijke punten van hun verkiezingsprogramma's.