nieuws

Pim Fortuyn vermoord

ROTTERDAM - Pim Fortuyn is maandagavond kort na 18.00 uur doodgeschoten op het mediapark in Hilversum.
Na een interview in een radio-uitzending van 3FM werd hij op het parkeerterrein geraakt in zijn hoofd, hals en borst. Hij overleed later aan die verwondingen, terwijl hij nog op het terrein lag.
De politie van Hilversum heeft een 32-jarige verdachte opgepakt voor de moord. Het gaat om een blanke Nederlandse man uit Harderwijk. In zijn woning is huiszoeking gedaan. Hij weigert een verklaring af te leggen.
Van tevoren zijn geen dreigementen tegen Fortuyn binnengekomen, althans niet serieus genoeg om extra veiligheidsmaatregelen te nemen; niet bij de politie en niet bij de BVD. Volgens minister de Vries van Binnenlandse Zaken heeft de Rotterdamse politie Fortuyn bescherming aangeboden, maar sloeg de lijsttrekker dat af.
De internetsite van de Lijst Pim Fortuyn, www.lijst-pimfortuyn.nl is een condoleanceregister geworden. Honderden mensen uit binnen- en buitenland reageerden tot diep in de nacht veelal vol afschuw op de moordaanslag. Sommigen waarschuwen voor de maatschappelijke gevolgen, anderen suggereren wie achter de aanslag zou zitten. Ook mensen die geen fan van Fortuyn waren reageerden met afschuw: 'Waar gaat het toch heen met de wereld. Nederland doe er iets aan!'
Het Rotterdams Dagblad is dinsdagmorgen met een extra editie 's ochtends verschenen. De dood van de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn staat daarin centraal. De krant was alleen los te koop. De tienduizend exemplaren waren al voor 10.00 uur uitverkocht.Harry Mens, een persoonlijke vriend van Pim Fortuyn, vindt dat de lijst Pim Fortuyn moet worden opgeheven. De mogelijkheid bestaat dat zijn partij bij de komende verkiezingen de grootste wordt, maar volgens Mens heeft Pim dat nooit gewild. Mens vindt dat de stemmen nu verdeeld moeten worden over het CDA en de VVD.
Bij de ingang van het Media Park hebben voorbijgangers bloemen, vlaggen en knuffels neergelegd. Ook ligt er een groot vel papier met de tekst 'Pim Fortuyn was eerlijk en dat schijnt hier niet te kunnen'. Aan het begin van de maandagnacht deed zich een incident voor. Volgens de politie pobeerde iemand met benzine de bloemen in brand te steken.
Bij het Binnenhof en bij het Torentje van premier Kok is de politie maandagavond bekogeld met straatstenen. Dat gebeurde nadat de ME het Binnenhof ontruimde wegens de opgelopen spanningen. De honderden mensen, die naar het plein waren gegaan, uitten hun woede over de dood van Fortuyn. Toen de spanning te hoog opliep besloot de politie in te grijpen. Daarop weken mensen uit naar de straten rond het plein. In winkelstraten werden ruiten ingegooid. Er zouden tientallen arrestaties zijn verricht en een onbekend aantal gewonden zijn gevallen.
Ook in Rotterdam heerste op sommige plaatsen een gespannen sfeer. Op de Provenierssingel bedreigde een groep gewapende mannen een groep allochtonen. Elders waren het allochtonen die dingen riepen, waar andere Rotterdammers weer op reageerden.
Honderden mensen hebben hun woede of verdriet geuit bij het huis van Pim Fortuyn in Rotterdam, het hoofdkantoor van de lijst Pim Fortuyn in de Spaanse Polder en bij het Stadhuis op de Coolsingel. Bij het huis van Fortuyn liggen bloemen en persoonlijke brieven.
In het stadhuis van Rotterdam is een condoleance-register opengesteld voor Pim Fortuyn. Inmiddels hebben volgens een woordvoerster van de gemeente ruim 8200 mensen dat register getekend. Dinsdagochtend om 07.00 uur stond de teller nog op 3000 handtekeningen. Het gemeentehuis blijft in ieder geval tot de crematie of begrafenis van de maandag doodgeschoten Fortuyn dagelijks open van 08.30 tot 23.00 uur. In verband met de enorme belangstelling is het aantal tafels waar het register kan worden getekend uitgebreid tot zeventien. Desondanks staat er nog een lange rij tot ver buiten het stadhuis. Belangstellenden moeten vaak langer dan een uur in de rij staan. In vier Rotterdamse deelgemeentekantoren kunnen inmiddels ook mensen terecht om het condoleanceregister te tekenen. De registers liggen in Hoogvliet, Hoek van Holland, Charlois en Delfshaven. Fortuyn woonde in de deelgemeente Delfshaven. Via de website van de gemeente Rotterdam kan eveneens het condoleanceregister op internet worden getekend.
In heel Nederland is diep geschokt gereageerd op de moord op politicus Pim Fortuyn. Nederlandse belangen- organisaties voor homosexuelen noemen de moord op Pim Fortuyn in een gezamenlijke verklaring een laffe daad en een aanslag op de democratische grondbeginselen van de samenleving. Woordvoerders uit de Marokkaanse gemeenschap hebben de aanslag in felle bewoordingen veroordeeld. Een van hen sprak van een politieke aanslag, die een schande is voor de democratie. Een ander sprak de hoop uit dat de dood van Pim Fortuyn niet bijdraagt aan meer onrust en slechtere verhoudingen in de samenleving.
De redactie van Elsevier is geschokt door de dood van haar oud-medewerker. Fortuyn schreef van januari 1994 tot en met 1 september vorig jaar een column voor het weekblad. Volgens hoofdredacteur Joustra was Fortuyn zeer populair bij de lezers.
Ook buiten de Nederlandse grenzen is met afgrijzen gereageerd op de moordaanslag op de 54-jarige Pim Fortuyn. Velen zien de moord als een dieptepunt van de democratie. Buitenlandse media gingen en gaan uitgebreid in op de aanslag. In veel buitenlandse kranten is de moord op Pim Fortuyn belangrijk nieuws.
Kijk rechts naar de LIVE stream van TV Rijnmond.
Luister rechts naar reacties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl