nieuws

Peter Haubrich vertrekt bij Sparta

ROTTERDAM - De financieel adviseur van Sparta, Peter Haubrich, is woensdag teruggetreden.
Hij kreeg de afgelopen weken van supporters, sponsors en geldschieters veel kritiek over zich heen. Zij achten Haubrich, voormalig penningmeester, mede verantwoordelijk voor de financiële nood en de bestuurlijke wanorde

bij de oudste club in het betaald voetbal.
Eerder deze maand stapte voormalig voorzitter Peter van der Burg al op uit de raad van commissarissen. Ook hij deed dat nadat onder meer de supportersvereniging zijn vertrek had geëist. Enkele weken eerder ging algemeen
directeur Henny Beijer weg. Hij kreeg het verwijt dat hij visie, daadkracht en kennis miste om Sparta financieel en sportief weer gezond te maken.
Een groep Rotterdamse investeerders, onder wie Simon de Jong (Econosto) en Erik Achten (Kappa), is nu bereid om de in degradatienood verkerende Kasteelploeg van de ondergang te redden. Zij zouden miljoenen euro's in de club willen steken als er op Spangen in bestuurlijke zin orde op zaken wordt gesteld. Het vertrek van Haubrich was een van hun eisen.
Sparta komt op de lopende begroting enkele miljoenen euro's te kort. Ook heeft de club een grote betalingsachterstand bij het CFK, het pensioenfonds voor spelers. Bovendien vordert de fiscus nog een aanzienlijk bedrag aan inkomstenbelasting in verband met een omstreden betaling aan de broers De Nooijer. Als Sparta het straks niet redt in de nacompetitie, zijn de financiële en sportieve gevolgen rampzalig. De Rotterdammers moeten dan flink snijden in de begroting en talenten als David Mendes da Silva en Nourdin Boukhari vrijwel zeker verkopen. Bovendien is het maar afwachten of trainer Frank Rijkaard blijft als Sparta degradeert naar de eerste divisie.