nieuws

Feyenoord al gesprek van de dag in Dortmund

ROTTERDAM - Na de verrassende thuisnederlaag van koploper Bayer Leverkusen tegen Werder Bremen (1-2) en een fortuinlijke zege op 1. FC Köln (2-1) mag Borussia Dortmund sinds zaterdag weer hopen op de landstitel.
Ook in alle euforie over de gestegen kampioenskansen bleef de geest van Feyenoord boven het uitverkochte Westfalen-stadion rondwaren. Al ruim een uur voor de wedstrijd zong de fanatiek en in het geel-zwart gestoken aanhang over de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. ,,Finale, ooh, ooh, finale, ooh, ooh'', galmde het over de met ruim 65.000 toeschouwers bevolkte tribunes.
Net als de clubleiding willen ook de supporters dat hun favorieten tijdens de eindstrijd tegen Feyenoord in De Kuip geschiedenis schrijven. Bij winst schaart de vereniging zich in het illustere rijtje van Ajax, Juventus, Barcelona en Bayern München, clubs die de wereldbeker, Europa Cup 1, Europa Cup 2 en UEFA Cup in hun prijzenkast hebben staan.
Het zicht op de nog ontbrekende Europese bokaal zorgt voor ongekende taferelen in Dortmund. Meer dan 40.000 toeschouwers probeerden een kaartje voor de eindstrijd te bemachtigen. De 15.000 gelukkigen mochten hun ticket voor aanvang van het duel met FC Köln ophalen. Onderwerp van gesprek was onder meer de ietwat ongelukkig geplande plaats en datum van de wedstrijd.
Een duel bijwonen in Rotterdam is voor Duitse supporters zelden een pretje. Daarbij is 8 mei ook nog eens de datum waarop de Duitse troepen de Tweede Wereldoorlog definitief als verloren verklaarden. Het bij de finaletickets gevoegde foldertje nam de angst voor problemen niet weg. Het blaadje informeerde onder meer over alarmnummers van politie, artsen en ziekenhuizen in Rotterdam.
De wedstrijd tegen Köln stond al in het teken van de nakende ontmoeting met Feyenoord. Zo zong de aanhang met leedvermaak over het Nederlands elftal ,,Wir fahren ohne Holland nach WM.'' Evenals Feyenoord vrijdag in Sittard wekte ook Borussia Dortmund de indruk al met de gedachten bij 8 mei te zijn. De ploeg steunde zoals altijd op een fundament van Duitse degelijkheid.
Doelman Lehmann, Reuter, Wörns en Kohler speelden nog met hun huidige coach Sammer en bewaakten opnieuw de organisatie van de ploeg. Dortmund speelde met drie verdedigers op rij, bij balbezit van de tegenstander stond er een hecht defensief blok van zes spelers. De mogelijkheid van Feyenoord lijkt te liggen op de vleugels. Wanneer de halfspelers moeten gaan spelen als back is de kans groot dat de Duitsers het middenveld uit handen geven.
In aanvallend opzicht is de club met een begroting van 90 miljoen euro zo goed als helemaal afhankelijk van een bevlieging van sterspeler Rosicky. De pas 21-jarige Tsjechische international maakte in de 21e minuut de openingstreffer en was de gehele wedstrijd ongrijpbaar voor zijn tegenstanders. Drie spelers van het na de nederlaag nagenoeg gedegradeerde Köln kregen een gele kaart voor een charge op de schaduwspits.
Het uitstekende optreden van Rosicky was echter niet voldoende voor de zege. Borussia Dortmund dankte de overwinning aan een foutieve inschatting van scheidsrechter Fleischer. Hij zag, waarschijnlijk als enige in het stadion, een strafschop in een Schwalbe van de ervaren Kohler (36). Amoroso maakte geen fout waardoor Borussia Dortmund de laatste twee competitiewedstrijden ingaat met een achterstand van twee punten op koploper Leverkusen.