nieuws

Portret Fortuyn door brand licht beschadigd

ROTTERDAM - Het omstreden geschilderde portret van Pim Fortuyn in Goes heeft opnieuw een brand nagenoeg onbeschadigd overleefd. Volgens de brandweer in Goes is alleen de neus van de afgebeelde Fortuyn enigszins geschonden.
De brandweer heeft de politie geadviseerd de stelling, waarop het portret staat, te herstellen of de hele zaak weg te halen. Een vrij dikke houten balk in de stellage is door de brand niet stevig genoeg meer. Daar heeft het vuur volgens de woordvoerder van de brandweer voornamelijk gewoed. Zowel politie als brandweer gaan er van uit dat de brand is aangestoken. ,,Zoiets ontstaat niet vanzelf'', aldus de brandweer.
Een woordvoerder van de politie verwacht dat er vrijdag in de loop van de dag besloten wordt wat er verder moet gebeuren met het portret van Fortuyn. Het metershoge schilderij in de buitenlucht op het Hollandiaplein, hield de gemoederen eerder al flink bezig.
Kunstschilder L. van den Akker (22) voltooide op 18 maart het portret van Fortuyn in zijn bekende 'at your service' houding, met op diens voorhoofd een hakenkruis. Daarmee wilde Van den Akker aangeven Fortuyn een racist te vinden. De gemeente Goes liet het hakenkruis nog dezelfde dag verwijderen.
Van den Akker plaatste daarop de woorden 'leeg is leeg' op Fortuyn's voorhoofd. Hij moest een dag later de door onbekenden aangebrachte tekst 'vol is vol' wegpoetsen. De daaropvolgende dag werd het schilderij nog eens beklad en raakte deels zwartgeblakerd bij een poging tot brandstichting.