nieuws

Natuurwonder voorspeld door Barendrechter komt niet uit

ROTTERDAM - Prof. dr. F. Rutten uit Barendrecht zet bij nader inzien toch een punt achter zijn Instituut voor Katholieke Informatie voor Nederland en Vlaanderen (IKI NV).
Hij zal nog één artikel schrijven om zich te verantwoorden voor het uitblijven van een door hem voorspeld wonder in het Spaanse dorpje Garabandal. Toen het wonder donderdagavond niet geschiedde, kondigde hij direct aan dat hij - zoals beloofd - zijn activiteiten in zijn organisaties zou beëindigen. Eerder zei Rutten toch aan te blijven.
Na het komende, laatste nummer van IKI NV stopt hij ermee. De vroegere secretaris-generaal van Economische Zaken beweert nu dat hij eind 2000 al was gestopt met de door hem opgerichte behoudende rooms-katholieke stichting Witte Donderdag 2000, omdat de formule volgens hem niet bleek te werken.
Rutten heeft wel weer nieuwe plannen. Onder de vlag Witte Donderdag 2002 wil hij ,,religieuze activiteiten in
huiskamerverband'' organiseren. Het uitblijven van het wonder heeft daarvoor volgens hem geen enkele consequentie. ,,Ik blijf immers op dezelfde wijze katholiek als voorheen'', schrijft hij.
Ruim tweehonderd bedevaartgangers uit Nederland en Vlaanderen wachtten donderdagavond biddend en zingend tevergeefs op het wonder, dat volgens Rutten zeker zou plaatsvinden. Onder hen waren gehandicapten en ernstig zieken. Rutten had voorspeld dat het mirakel gepaard zou gaan met genezingen.
Na een nachtje slapen noemde Rutten de profetieën, waarop hij zich had gebaseerd, een verzinsel. Hij zei dat wetenschappelijk te kunnen uitleggen.