nieuws

Hectische feestweken voor Rotterdam

ROTTERDAM - Koninginnedag, de finale met Feyenoord om de UEFA-beker en de Amstelcup-finale. Rotterdam maakt zich op voor twee hectische weekjes.
Op dit moment worden de draaiboeken gemaakt en alle denkbare scenario's doorgelopen, aldus een woordvoerder van burgemeester Opstelten vrijdagochtend.
De burgemeester is opgetogen over het feit dat Feyenoord in de finale staat en dat het eerste feestje donderdagavond laat rustig is verlopen. ,,Zang en feest, zowel in het stadion als in de stad. Zo moet het zijn als Feyenoord iets te vieren heeft'', aldus de burgemeester.
Dat is namelijk wel eens anders geweest. Zo bleef het de afgelopen drie jaar tijdens Koninginnedag rustig in de stad, maar in de jaren daarvoor was het aan het eind van de dag met name op het Stadhuisplein altijd prijs. Vechten met de politie, met name door Feyenoord-supporters, leek bijna een extra Koninginnedagevenement. Na de dramatisch verlopen
kampioenshuldiging van Feyenoord in 1999, enkele dagen voor de officiële verjaardag van de koningin, werden de teugels zeer strak aangehaald.
Dat zal ook dit jaar zo zijn. Volgende week begint al een publiekscampagne waarin bezoekers onder meer worden gewezen op de strenge regels met betrekking tot alcohol. Dat mag alleen genuttigd worden binnen de hekken rond de terrassen. Wie een blikje bier mee wil nemen naar de vrijmarkt, loopt grote kans dat kwijt te raken.
Voor Koninginnedag zijn de maatregelen nagenoeg rond. Voor wat betreft de twee voetbalwedstrijden die in de week daarop in Rotterdam worden gespeeld, nog niet. Volgens de woordvoerder van Opstelten ,,moeten we toch denken aan maatregelen die niet veel zullen afwijken aan wat we van Euro 2000 gewend zijn''.
Dat betekent in ieder geval een zeer duidelijk zichtbare politiemacht met gele hesjes over hun uniform. Tevens zou dat kunnen betekenen dat Rotterdam de supportersgroepen wil gaan verdelen. De ene groep op de noordelijke oever van de Maas, de andere op de zuidelijke.
Daarover vindt echter nog volop overleg plaats, ook met de UEFA en de betrokken clubs. Eén probleem hierbij is in ieder geval dat het tussen Ajax- en FC Utrecht-fans, de twee clubs die in de Amstelcup-finale op 12 mei staan, al tot een treffen is gekomen. En de politie moet er op 12 mei dan ook nog eens voor zorgen dat de Feyenoord-aanhangers niet in de buurt van Amsterdammers en Utrechters komen.
Wel is zeker, wanneer Feyenoord op 8 mei de UEFA-beker mocht winnen, de club die avond niet wordt gehuldigd. ,,Dat wordt te laat. Er komt echter absoluut een balkonscène als ze winnen.''