nieuws

Euro-politica tegen coalitie CDA en Fortuyn in Rotterdam

ROTTERDAM - PvdA-europarlementariër Van den Berg roept zijn CDA-collega Maij-Weggen in een open brief op de samenwerking van haar partij in Rotterdam met Pim Fortuyn alsnog stop te zetten.
Volgens Van den Berg is deelname aan een college met Leefbaar Rotterdam in strijd met het Handvest van Europese partijen tegen een racistische samenleving, dat het CDA in 1998 heeft ondertekend. De vroegere partijvoorzitter en huidige sociaal-democratische europarlementariër stelt dat Maij-Weggens partijleider Balkenende ,,flirt met Fortuyn'' en ,,actief samenwerking lijkt te zoeken''. Daardoor ,,laadt hij de verdenking op zich te kiezen voor macht ten koste van de principiële keuze voor een beschaafde en tolerante samenleving'', aldus Van den Berg. Deze vindt dat Fortuyn

,,aanspoort tot ethnische vooroordelen'' door zijn uitspraken over de islam, die hij eerder als ,,achterlijk'' omschreef.
Van den Berg vraagt Maij-Weggen in het CDA alles op alles te zetten om de samenwerking in Rotterdam alsnog ongedaan te maken en roept verder op ,,trouw te blijven aan de eigen principes''. Maij-Weggen had de brief donderdagmiddag in Straatsburg nog niet ontvangen, aldus haar woordvoerder. Opmerkelijk genoeg heeft Van den Berg geen open brief gestuurd aan zijn collega's van de VVD, die in Rotterdam de derde collegepartner zijn.