nieuws

Eis: tot 4 jaar cel en 25.000 euro boete tegen XTC-bende

ROTTERDAM - Tegen de 37-jarige Eindhovense L.H. is maandag bij de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van vier jaar geëist. H. wordt door justitie gezien als de leidster van een bende die op grote schaal XTC smokkelde.
Haar echtgenoot zou eveneens bendeleider zijn geweest, maar hij zit vast in China. De 24-jarige medeverdachte D.C. uit Breda hoorde drie jaar celstraf eisen. Daarnaast wil de officier van justitie boetes van 25.000 euro per verdachte opgelegd zien.
De bende werd in september opgerold na een tip over een verdachte container in de Rotterdamse haven. De FIOD ontdekte dat de lading bestond uit 14.000 liter grondstoffen voor XTC-pillen. Daarnaast vond de controledienst een vrachtwagen met nog eens 3000 liter aan halffabrikaten. Omgerekend naar de straatwaarde van XTC was de lading goed voor een omzet van ongeveer 3 miljard euro.
De FIOD had de XTC-grondstoffen na de vondst onmiddellijk vervangen door een lading porselein en wachtte de bendeleden op. Vrij snel nadat de container werd opgehaald, vonden de arrestaties plaats. Behalve de twee hoofdverdachten stonden maandag nog drie handlangers terecht. Tegen hen werden straffen van drie en twee jaar cel geëist.
Volgens de officier van Justitie maken de smokkelaars in Nederland deel uit van een organisatie die vanuit China opereert. Ze zijn op één na allemaal van Chinese afkomst. De rechtbank doet uitspraak op 22 april.