nieuws

Legionella in waterzuiveringscomplex Rotterdam

ROTTERDAM - De 650 mensen die zaterdag een kijkje wilden nemen bij de vernieuwde waterzuivering in Rotterdam, moeten een andere keer terugkomen.
De feestelijke heropening van het dienstgebouw van Dokhaven is afgezegd omdat in het complex sporen van de legionellabacterie zijn gevonden. De bacterie kan de mogelijk fatale veteranenziekte veroorzaken.
Burgemeester Opstelten van Rotterdam zou zaterdag het vernieuwde dienstgebouw van de enige volledig ondergronds gelegen waterzuivering in Nederland heropenen. Behalve de 650 geïnteresseerde 'buren' van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) zouden er ook bestuursleden en medewerkers uit het hele land komen. Ook de open dag van zaterdag 6 april is afgelast.
Legionellabacteriën groeien en bloeien onder bepaalde temperaturen in stilstaand water. In de installatie zijn ze onder meer in de nooddouches gevonden. Hoewel er volgens het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden ,,geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid'', is toch besloten bezoekers voorlopig te weren.
De installatie is in 1987 gebouwd en zuivert een groot deel van het Rotterdamse afvalwater, om het vervolgens als schoon water te lozen in de Maas. De zuivering zelf ligt helemaal ondergronds, bovengronds is alleen het gerenoveerde dienstgebouw. De zuiveringsinstallatie is volgens het schap na vijftien jaar aan vernieuwing toe. De komende tien jaar wordt die ook ingrijpend verbouwd.