nieuws

Bouwgroepen gaan Branderspoort Schiedam afbouwen

ROTTERDAM - Twee bouwgroepen die door de financier zijn samengesteld, zullen het Schiedamse appartementencomplex de Branderspoort afbouwen. De twee groepen nemen het werk over van de aannemersgroep Breur uit Zwijndrecht die onlangs failliet werd verklaard.
Misschien kunnen dit jaar dan eindelijk enige tientallen mensen die ondertussen al vier jaar op hun appartement wachten, hun nieuwe woning betrekken. Dat zei zaterdagmorgen wethouder L. Hafkamp (Ruimtelijke Ordening) van Schiedam.
De eerste paal voor de Branderspoort, een complex van 145 appartementen in prijs oplopend tot ruim 160.000 euro, werd in 1998 geslagen. In 1999 constateerde de dienst bouw- en woningtoezicht van Schiedam ernstige gebreken. Pilaren stonden uit het lood, of ze stonden niet helemaal op de juiste plaats, en er zaten scheuren in betonnen muren en vloeren. Op sommige plaatsen had de aannemer er al zelf aan gesleuteld, maar ook dat werk was ondeugdelijk.
De gemeente Schiedam schakelde onderzoeksbureau TNO in en er volgde een bouwstop van een halfjaar voor een deel van het complex. Er werd een herstelplan opgesteld en sommige stukken werden weer gesloopt. Eind 1999 kon Breur weer aan het werk maar er bleven problemen. Uiteindelijk is een aantal appartementen wel opgeleverd, maar de bewoners daarvan constateerden gebreken die ook nog niet allemaal hersteld zijn. De claims stroomden binnen bij Breur.
Volgens Hafkamp had het bedrijf al financiële problemen en dat verklaart ook deels de gebrekkige bouw. Eind vorig jaar ging Breur failliet. Sindsdien heeft de gemeente zich geconcentreerd op het af laten bouwen van het complex. In overleg met financier de FGH bank en de Stichting Woningborg zijn daar afspraken over gemaakt.
Hafkamp wil zich niet wagen aan een voorspelling over de duur. ,,Ik ben eerder te optimistisch geweest. Ik durf daar geen
uitspraak meer over te doen.'' De Branderspoort heeft ook de gemeente handenvol geld gekost, maar ook daarover durft Hafkamp geen uitspraken te doen.
Of er nog een onderzoek komt naar het hele project, betwijfelt hij. ,,De bouwer bleef in gebreke wegens zijn financiële situatie. Hij heeft van alles gedaan om de kosten te drukken, en daarom ging de bouw niet goed. Dat lijkt duidelijk.''