nieuws

Ex-politieman krijgt celstraf voor heling

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag een ex-politieman conform de eis veroordeeld tot een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij is schuldig aan heling van een antieke Franse klok die honderdduizenden euro's waard is.
De 38-jarige R. L. voerde twee weken geleden bij de behandeling van zijn zaak aan dat hij slechts bemiddeld had bij de

teruggave van de klok. L. werd eerder ontslagen bij de Rotterdamse politie, omdat hij geheime informatie aan een verdachte zou hebben verkocht. Sinds enige jaren heeft hij een adviesbureau voor onder meer veiligheidskwesties.
L. werd in november vorig jaar bij een hotel in Schiedam aangehouden. Hij zat in een bestelbusje met achterin de pendule. De klok was in 1998 gestolen uit het kasteel van een Franse senator. L. zei via een klant over de klok te hebben gehoord. Hij nam contact op met de oorspronkelijke eigenaar die L., volgens zijn zeggen, opdracht gaf de klok hoe dan ook weer in handen te krijgen. L. zou daarvoor een commissie ontvangen. Wie L.'s klant was, wilde de ex-agent twee weken geleden niet zeggen.
Toen de senator vond dat hij te veel commissie moest betalen en de teruggave bovendien te lang op zich liet wachten, stapte hij alsnog naar de politie. Die zette onder andere een buitenlandse infiltrant in en luisterde telefoons af. De rechtbank verwierp alle verweren van raadsvrouwe A. Doedens dat veel te zware opsporingsmiddelen waren gebruikt. Dat kon, aldus de rechtbank, omdat het hier ging om een uniek stuk uit het Franse culturele erfgoed. Dat L. een gewone bemiddelingsopdracht had, wilde er bij de rechtbank ook niet in. Dit was geen normale handel en L. deed het alleen maar om ervan te kunnen profiteren, aldus de rechtbank.
Doedens en L. hebben sterk de indruk dat politie en justitie L. per se te pakken wilden nemen, omdat hij een ex-politieman is. L. mocht niet verder voor corruptie worden vervolgd, omdat het onderzoek daarnaar rammelde, zo bepaalde het gerechtshof in Den Haag vorig jaar. Dat L. zwaar aangepakt wordt, blijkt volgens Doedens ook al uit het feit dat hij als enige van in totaal zes verdachten tot aan de rechtszaak vast moest blijven zitten. De anderen werden al na een paar dagen vrijgelaten. Zij moeten later nog voorkomen. Doedens gaat L. adviseren in hoger beroep te gaan.