nieuws

Feyenoord - Ajax : gelijkspel

ROTTERDAM - Ajax en Feyenoord hebben zondagmiddag door een armoedige en onbesliste klassieker (1-1) in de ArenA niet kunnen voorkomen dat PSV zonder zelf te spelen het uitzicht op prolongatie van landstitel opnieuw zag verbeteren.
Met de wetenschap dat PSV beide concurrenten nog op bezoek krijgt, heeft de zo slecht aan het seizoen begonnen club uit Eindhoven het gat met Feyenoord inmiddels gedicht. Het nadelige verschil met de Amsterdamse koploper bedraagt tien duels voor het einde van de competitie, niet zoals in oktober dertien, maar nog slechts twee verliespunten.
Met dank aan de nog niet zo lang geleden verguisde Braziliaan Leonardo, koesterde Feyenoord in een uitverkochte ArenA zes minuten lang de hoop dat het een vooraf gevreesde week uitstekend zou beëindigen. Drie dagen na de overwinning van zijn club op Glasgow Rangers bekroonde de weer in genade genomen Leonardo een invalbeurt in de 79e minuut met de openingstreffer. Het talent vierde de treffer in de armen van Van Marwijk, de trainer die hem na een te lange vakantie in Brazilië verwijderde uit de selectie.
Een geslaagde act van Machlas en een benutte strafschop van Bergdolmo voorkwamen dat een sterker Ajax helemaal met lege handen kwam te staan. Aangemoedigd door eerdere valpartijen van Van der Meyde in het Rotterdamse strafschopgebied verraste scheidsrechter Jol ook Ajax-trainer Koeman door een snoekduik van de Griekse spits met een penalty te belonen.
Invaller en recordaankoop Ibrahimovic verzuimde in de slotfase vervolgens tot twee keer toe de 5000e treffer van zijn werkgever in een officiële wedstrijd sinds de start van de eredivisie nog tegen Feyenoord een vervolg te geven. De voor ruim 8 miljoen euro aangetrokken Zweed voorkwam alleen voor doelman Zoetebier dat Feyenoord na nederlagen tegen Vitesse en FC Twente voor de derde achtereenvolgende keer in de competitie onderuit ging.
Tot groot plezier van regerend kampioen PSV verkeert ook Ajax in de aanloop van de cruciale fase van het seizoen allesbehalve in grootse vorm. De Amsterdammers wonnen tijdens de laatste vier duels alleen bij NAC. Ontmoetingen met AZ en hekkensluiter Fortuna Sittard eindigde evenals het treffen met Feyenoord in een gelijkspelletje.
Van beide ploegen maakte Ajax de meeste aanspraak op de zege. De Amsterdammers domineerden de eerste helft. Machlas kopte in de veertiende minuut op de lat en Wamberto rondde vlak voor rust een vrije doorgang naar het doel van Zoetebier slecht af. Feyenoord kwam niet verder dan een kopbal van Van Hooijdonk die door doelman Grim werd gepareerd.
Ajax dankte het veldoverwicht voor een groot deel aan het zwakke optreden van Rzasa. De linksback van Feyenoord werd voortdurend voorbij gelopen door Van der Meyde en maakte zoals zo vaak dit seizoen een slechte indruk. Trainer Van Marwijk overwoog de Pool te wisselen voor de Chileense aanwinst Aroz maar deed dat uiteindelijk niet toen in de tweede helft bleek dat Feyenoord er steeds beter in slaagde de aanvoer naar de rechtsbuiten van Ajax te beperken.
De bezoekers uit Rotterdam kregen na rust meer grip op het spel, maar werden tot de late openingstreffer van invaller Leonardo nauwelijks gevaarlijk. Een geslaagd slotoffensief van Ajax voorkwam alsnog dat Feyenoord zich na afloop van een vooraf gevreesde week, behalve kwartfinalist in de UEFA-beker ook nog eens voornaamste titelkandidaat mocht noemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl