nieuws

Ex-politieman veroordeeld voor diefstal

ROTTERDAM - Officier van justitie C. van Spierenburg heeft vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam twaalf maanden cel waarvan vier voorwaardelijk geëist tegen een ex-politieman die hij ervan verdenkt een gestolen Franse klok te hebben geheeld.
Verdachte R. L. (38) zei slechts te hebben bemiddeld bij teruggave van de klok en noemde de strafvervolging ,,ongelooflijk''.
L. werd op 19 november bij het Novotel in Schiedam aangehouden met een busje met achterin de klok. De waarde van de antieke klok wordt geschat op enkele honderdduizenden euro's. Het uurwerk is in 1998 uit het kasteel van een Franse senator gestolen.
Tegelijk met L. werd een andere verdachte, de ex-kickbokskampioen J. O. die volgens L. mee was ter bescherming, aangehouden. Later volgden nog de aanhoudingen van vier anderen, onder wie een voormalig profvoetballer die de sleutels voor het busje waarin de klok werd gevonden, had geleverd. De andere vijf verdachten werden al snel weer vrijgelaten, maar L. zit tot op de dag van vandaag vast. De andere zaken moeten nog worden behandeld.
L. en zijn advocate A. Doedens hebben sterk de indruk dat hij extra gepakt is, juist omdat hij voormalig rechercheur is. In 1996 verloor L. zijn baan omdat hij politie-informatie verkocht aan criminelen. Daarvoor werd hij later voor corruptie veroordeeld. Sindsdien heeft hij een adviesbureau waarin hij onder meer over veiligheidskwesties adviseert.
Via een Nederlandse klant, wiens naam L. uit veiligheidsoverwegingen niet wil noemen, kwam L. de antieke Franse
pendule op het spoor. Hij nam contact op met de Franse eigenaar die hem, volgens L., opdracht gaf alles te doen de klok weer terug te krijgen. L. zou daarvoor een commissie krijgen. Toen het naar de mening van de Fransman niet snel en goedkoop genoeg ging, nam die alsnog contact op met de Nederlandse politie. Met goedvinden van justitie ging die grootschalig te werk: er werd een buitenlandse infiltrant ingezet en er werden uitgebreid telefoons afgeluisterd.
Veel te zware middelen, aldus Doedens, want die mogen alleen in ernstige zaken worden ingezet en dat is heling niet, zo zei zij. Het bewijs dat met de infiltrant en taps is verkregen, is onrechtmatig en moet worden geschrapt. Bovendien wees zij op een aantal uitspraken uit het civiele recht waarin vindersloon en de regels daaromtrent worden vastgelegd. De rechtbank doet 8 maart uitspraak.