nieuws

Rotterdamse rechtbank laat Duitse neo-nazi vrij

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft de voorlopige hechtenis van de Duitse neonazi M. Krick geschorst. De rechtsextremist zat vast omdat Duitsland zijn uitlevering had gevraagd.
Van de rechters mag Krick de procedure in vrijheid afwachten.
De marechausse hield Krick in januari aan toen hij in Hoek van Holland de boot naar Engeland wilde nemen. Hij stond op verzoek van de Duitse justitie internationaal gesignaleerd.
De Duitse neonazi was al ruim een jaar in Nederland ondergedoken. In zijn geboorteland speelde Krick een prominente rol in het milieu van partijonfhankelijke rechtsextremisten. Hij riep daar op tot het vormen van celstructuren voor het plegen van gewelddadige acties.
Duitsland wil Krick vervolgen voor het ontkennen van de holocaust. De rechtbank heeft in afwachting van de behandeling van het rechtshulpverzoek de voorlopige hechtenis van Krick geschorst.
In Nederland loopt ook nog een onderzoek tegen Krick. Het Openbaar Ministerie in Arnhem bekijkt of de Duitser zich begin vorig jaar op een bijeenkomst van de Nederlandse Volks Unie (VNU) in Niftrik schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.
Krick spoorde de aanwezige Duitse en Nederlandse neonazi's aan het voorbeeld van de Baskische ETA te volgen en aanslagen te plegen op rechters en officieren van justitie. Justitie heeft nog niet beslist of de neonazi hiervoor vervolgd wordt.