nieuws

Feyenoord wil twijfels wegnemen

ROTTERDAM - Na eerdere teleurstellingen in Champions League en nationale beker moet Feyenoord het seizoen redden in de competitie en UEFA-beker. Zorgwekkend is dat het spel van de club naarmate het seizoen vordert slechter en slechter wordt.
Aan trainer Bert van Marwijk en zijn selectie donderdagavond tijdens het eerste treffen bij Glasgow Rangers de zware taak de ongeduldige aanhang en clubleiding tevreden te houden. Want het is hoog tijd, vinden ze in Rotterdam, dat het elftal de honger naar succes eindelijk eens stilt. Technische staf en spelers van Feyenoord zijn zich bewust van het hoge verwachtingspatroon maar worden naarmate het succes langer uitblijft steeds meer geregeerd door de twijfel. Zo zoekt Van Marwijk steeds opzichtiger naar de ideale bezetting van de vleugels. Hij verbaast bijna wekelijks met een nieuwe maar opnieuw geen succesvolle variant. Eerst mochten Kalou en Leonardo het proberen, toen weer Elmander en Ono en ook Dos Santos en Smolarek kregen een vergeefse kans. Tijdens de verloren uitwedstrijd bij Vitesse moest jeugdspeler Van Persie plotseling opdraven.
Na afloop van de bewuste wedstrijd in het Gelredome gaf ook Van Hooijdonk blijk van zijn twijfels. De spits ergert zich al wekenlang aan het uitblijven van bruikbare ballen en vroeg zich in het openbaar af of Feyenoord wel zo goed kan voetballen als het zelf denkt. De vraagtekens van de aanvaller zijn begrijpelijk. Ook met de aanvankelijk luid bejubelde aanwinsten Van Hooijdonk, Ono, Van Haaren, Collen en Dos Santos figureerden de Rotterdammers slechts in de Champions League.
Dat Feyenoord ondanks het matige spel nog geen streep heeft moeten zetten door de tweede voorname doelstelling van het seizoen dankt het voor een groot deel aan de eveneens stuntelende rivalen uit Amsterdam en Eindhoven. De Rotterdamse nummer twee van de eredivisie heeft namelijk al 21 verliespunten. Ter vergelijking, kampioen PSV verspeelde het gehele vorige seizoen slechts 19 punten in de competitie.
Van Marwijk wilde een dag voor het treffen in het uitverkochte en ongetwijfeld sfeervolle Ibrox niet stil staan bij de slechte resultaten van zijn ploeg. ,,Natuurlijk hebben we maandag na het duel tegen Vitesse veel gepraat. Dat doen we op maandag altijd. Maar er zijn geen nieuwe dingen naar boven gekomen. We zijn nu alweer twee dagen helemaal bezig met de wedstrijd bij de Rangers, een ploeg die normaal gesproken sterker is dan de onze.''
,,Ja, ik weet dat ze dertien punten achterstaan op Celtic en dat Ajax dit seizoen de uitwedstrijd bij datzelfde Celltic heeft gewonnen. Maar dat zegt me allemaal niet. PSV verloor hier twee jaar geleden kansloos met 4-1. We zijn al heel ver als we de fantastische ambiance in Ibrox kunnen trotseren. Hopelijk kan Van Hooijdonk, die bij Celtic alles heeft meegemaakt, ons daar mee helpen.''
De topschutter van de eredivisie is niet de enige speler waarop Van Marwijk zijn hoop heeft gevestigd. Het doet de oefenmeester zichtbaar pijn dat hij via de media steeds weer moet vernemen dat hij niet meer presteert met zeker voor Nederlandse begrippen kwalitatief goede spelers als Van Hooijdonk, Paauwe, Van Wonderen, Tomasson, Bosvelt, Emerton en Kalou.
,,Ik heb soms het gevoel dat ik het nooit goed kan doen'', verzuchtte hij om vervolgens gebruik te maken van de gelegenheid de zaak om te draaien. ,,Je kunt het ook zo zien dat juist onze ervaren spelers de ploeg tijdens een uitwedstrijd als tegen de Rangers op sleeptouw moeten nemen. Hopelijk lukt dat. Een goede wedstrijd kan ons dit seizoen heel ver op weg helpen. Dat is wat we nu nodig hebben.''