nieuws

R'dam helpt ondernemers met bedrijfsvoering

ROTTERDAM - Ondernemers in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven kunnen opleidingen en trainingen krijgen om hun financieel administratieve bedrijfsvoering te verbeteren.
Woensdag geven staatssecretaris Bos (Financiën) en wethouder Van der Tak (Arbeidsmarkt) het startsein voor het project De Zaak op Orde.
Uit diverse onderzoeken bleek dat ondernemers in Delfshaven wel wat hulp op het administratieve vlak konden gebruiken. Onderzoek van de deelgemeente onder vierhonderd ondernemers toonde aan dat de kennis onder de maat was, maar de wil om er iets aan te doen groot.
Daarover heen kwam in 2001 een onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) onder 350 winkeliers in Bloemhof (deelgemeente Feijenoord) en het Nieuwe Westen/Middelland in Delfshaven. Zestig winkels bleken problemen te hebben waarvan het overgrote deel allochtone ondernemers bleek. En bij hen rammelde er van alles op administratief gebied. Onder de autochtone ondernemers kwam relatief meer fraude voor.
Via de cursussen kunnen de ondernemers meer leren over de adminstratie en hun eigen financiën, maar ze kunnen ook leren hoe ze beter met belastingdienst, bedrijfsverenigingen en andere instanties kunnen omgaan. De cursussen worden mede betaald door de gemeente en deelgemeente en kosten de ondernemer maar 23 euro per cursus. Na de cursus kunnen de deelnemers nog gecoacht worden door een bedrijfsadviseur en dat is gratis.
De Zaak op Orde begint als pilotproject voor vijftig ondernemers in Delfshaven. Maar bijvoorbeeld de deelgemeente Feijenoord heeft ook al belangstelling getoond.