nieuws

Rotterdam vreest rellen rond extreem-rechtse betoging

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam is eigenlijk benauwder voor de mensen die zaterdag een tegendemonstratie willen houden, dan voor de demonstratie van de extreemrechtse groepering Comité Kusters/Malcoci in de wijk IJsselmonde.
Dat bleek donderdagochtend bij het kort geding dat C. Kusters van het comité tegen het verbod van zijn demonstratie had aangespannen. De rechter doet om half vijf uitspraak.
De raadsman van de gemeente betoogde dat van linkse groeperingen is gebleken dat juist zij de orde verstoren en niet terugdeinzen voor geweld en vernieling van goederen. Gaan de demonstratie van Kusters en de tegendemonstratie door, dan moet de gemeente twee keer zoveel politiemensen op de been brengen als bij een risico-wedstrijd van Feyenoord, aldus de raadsman. Dat komt neer op tussen de 700 en 800 mensen.
Kusters, die zich overigens niet door een advocaat liet bijstaan, betoogde dat als het verbod doorging, de linkse partijen in Nederland regeren. Zijn demonstratie was op tijd aangemeld, en de tegendemnstratie was niet zijn probleem, zo zei hij. Bovendien komt er van de antifascisten meestal toch bijna niemand, aldus de rechtsextremist.