nieuws

Duitse neonazi opgepakt in Hoek van Holland

ROTTERDAM - De Marechaussee heeft vrijdagmiddag in Hoek van Holland de Duitse neonazi M. Krick aangehouden toen die de boot naar Groot-Brittannië wilde nemen. Krick stond op verzoek van de Duitse justitie internationaal gesignaleerd.
In Duitsland speelt Krick een prominente rol in de beweging van de zogenaamde Freie Nationalisten, rechts-radicalen die niet in partijen maar inkameraadschappen zijn georganiseerd om het justitie moeilijk te maken extreemrechtse structuren aan te pakken.
De neonazi is een van de belangrijkste propagandisten van gewapend nazistisch verzet tegen het systeem. Hij bepleit de
vorming van celstructuren van kleine groepjes of individuele activisten die gewelddadige acties kunnen uitvoeren.
Sinds ruim een jaar heeft Krick zijn toevlucht tot Nederland gekozen, op de vlucht voor de Duitse justitie. In Nederland is hij betrokken geweest bij het zoeken van onderduikadressen voor andere gevluchte Duitse neonazi's, zoals de vorig jaar in Spijkenisse opgepakte C. Schulte. Die werd in Duitsland gezocht voor mishandeling van een Griek.
Ook in Nederland loopt een onderzoek tegen Krick omdat hij vorig jaar in Niftrik tijdens een bijeenkomst van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU) zijn geestverwanten opriep het voorbeeld van de ETA te volgen en aanslagen te plegen op rechters en officieren van justitie. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem is nog niet beslist of hij hiervoor vervolgd wordt.