nieuws

Baarspul schrijft boek over Ceteco-affaire

ROTTERDAM - De bok die, beladen met zonden, de woestijn kon worden ingestuurd om daar te worden geslacht.'' Zo beschrijft Karel Baarspul, ex-kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland, zichzelf in zijn boek over de Ceteco-affaire.
In Zilverpolder geeft hij zijn visie op de opkomst en het verval van het bankieren waarmee de provincie ,,stiekem een centje wilde bijverdienen''. Zuid-Holland heet in het boek Zuidland, Baarspul is te herkennen in de figuur Martin Jacobs en toenmalig commissaris van de koningin Leemhuis is Jantien Vossen genoemd. Volgens Baarspul waren de winsten die de provincie met het bankieren behaalde de ,,olie in de krakende provinciale wagen''. Tot het fout ging en iedereen volgens hem boter op zijn hoofd bleek te hebben.
De provincie verloor in 1999 miljoenen guldens doordat ze risicovolle leningen verstrekte, onder andere aan het noodlijdende handelshuis Ceteco. De schatkistbewaarder (treasurer) speelde een hoofdrol in de affaire. Commissaris Leemhuis en drie gedeputeerden stapten op naar aanleiding van het debacle. Baarspul werd uiteindelijk in maart 2000 ontslagen. De roman van de voormalig geldmanager wordt uitgegeven door Donker in Rotterdam en is vanaf maart te koop.