nieuws

Eerste vuurproef voor de euro

ROTTERDAM - De invoering van de Euro levert weinig problemen op. Alleen een aantal postagentschappen heeft last van de euro. Ongeveer tweehonderd postagentschappen zijn dicht vanwege omschakelingsproblemen. Postkantoren BV denkt dat de problemen in de loop van de dag opgelost zullen zijn.

Een groot deel van de taximeters is nog niet omgebouwd naar de euro. De bedrijven, die de meters aanpassen, kunnen de piek in aanvragen niet verwerken. Komende weekeinde hopen ze het grootste deel van de aanvragen te verwerken. Voor zolang het duurt hebben alle chauffeurs eurocalculators bij zich. De branchevereniging van de taxichauffeurs heeft stickers beschikbaar gesteld, zodat een taxi aan de buitenkant kan laten zien dat er nog guldens op de meter staan.
Bij de Spoorwegen blijven de euro-problemen voorlopig uit. Er staan geen lange rijen voor de loketten. Een woordvoerster verwacht maandag 7 januari pas de echte vuurdoop, als
iedereen weer aan het werk gaat.
Bij de geldautomaten van de banken heeft gisteren een recordaantal transacties plaatsgevonden. Drie miljoen mensen gingen pinnen, zegt een woordvoerder van Interpay een
organisatie die het betalingsverkeer tussen de banken regelt. Het vorige record stond op 2,4 miljoen transacties. Hoeveel euro er in totaal is gepind, is niet duidelijk.
Supermarkten hebben voldoende wisselgeld en hebben extra personeel ingezet, maar kampen toch af en toe met wat langere rijen voor de kassa.