nieuws

Tiener (13) zonder strafblad in jeugdgevangenis

ROTTERDAM - Een Rotterdamse pleegmoeder van een 13-jarige jongen luidt de noodklok, omdat haar pleegzoon sinds september in de jeugdgevangenis zit zonder ooit een strafbaar feit gepleegd te hebben.
De 13-jarige jongen kampt met angststoornissen en zou eigen psychiatrische behandeling moeten krijgen. Maar vanwege een tekort aan plaatsen in deze sector heeft Jeugdzorg hem in een rijksinrichting ondergebracht. Jeugdzorgd vond zijn psychische problemen zo groot, dat hij niet meer thuis of bij zijn pleegouders kon blijven. Na een kort verblijf in de Hartelborght in Spijkenisse is hij overgebracht naar de Hey Akker in Breda, waar geen psychiatrische afdeling is. Moeder en pleegmoeder doen een beroep op Jeugdzorg om de jongen uit de gevangenis te krijgen.
Het verhaal is illustrerend voor veel jongeren in psychische nood. Zij worden vastgezet en niet behandeld, omdat er enorme wachtlijsten zijn voor de jeugdpsychiatrie.
Jeugdzorg wilde niet reageren, omdat ze het geval niet inhoudelijk kennen. Dit omdat het gezin anoniem wil blijven. In een algemene reactie verklaarde jeugdzorg gevallen als dit te betreuren.
De pleegmoeder legt uit wat er met haar pleegzoon aan de hand is. Om redenen van privacy is zijn naam gefingeerd. We noemen hem Toefan. Luister naar het interview van Radio Rijnmond
De directeur van het Rotterdams Medisch Pedagogisch Instituut in Barendrecht gaat het geval bij de Gezondheidsinspectie aankaarten.
Luister naar directeur Vermeer van het RMPI in Barendrecht