nieuws

Kerk ontruimd na koolmonoxidevergiftiging

november 12-11-koolmonoxide.rm
ROTTERDAM - In de kerk in Abbenbroek zijn zondagochtend tientallen kerkgangers onwel geworden door koolmonoxidevergiftiging.
In de Hervormde Gemeente aan het Kerkplein was een doopdienst bezig, die werd bijgewoond door 180 mensen. Volgens dominee J. Koppelaar zijn 26 personen naar het ziekenhuis gebracht. Bij hen werd bloed geprikt en eventueel zuurstof toegediend. Een aantal hiervan moest ter observatie de nacht doorbrengen in het hospitaal. Maandag lagen nog twee personen in het ziekenhuis. Zestig tot zeventig kerkgangers die klaagden over onder meer hoofdpijn en duizeligheid, werden zondag door GGD-personeel en plaatselijke huisartsen onderzocht. Dat gebeurde in een nabijgelegen zaaltje dat als noodziekenhuis werd ingericht.
Oorzaak van de problemen die kort na elf uur ontstonden, is waarschijnlijk dat de schadelijke gassen van de verwarming niet goed werden afgevoerd als gevolg van kapotte luchtroosters. Door de roosters die door vandalen waren kapotgetrapt, moest verse lucht van buiten komen. Het giftige koolmonoxide, dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandbaar materiaal, is reukloos. Uit metingen van de brandweer bleek dat er in de kerk tijdens de doopdienst twaalf tot vijftien maal de toegestane maximumwaarde aanwezig was. Ook kerkgangers die na de ontruiming van de kerk naar huis waren gegaan, kregen het verzoek zich in het noodhospitaal te laten controleren op de mogelijke gevolgen van het inademen van koolmonoxide.
Volgens dominee J. Koppelaar, die de dienst leidde, werd pas aan het einde van de dienst bemerkt dat er moeilijkheden waren. ,,Toen we naar buiten liepen, vielen er een paar kleine kinderen flauw, daarna ook enkele ouders.'' Hij is op de hoogte van de vermoedelijke oorzaak. ,,Die roosters zijn blijkbaar zaterdagavond ingetrapt.'' Van vijandschap tegenover zijn kerkgemeenschap is volgens de dominee geen sprake. Maandag doet de technische recherche een onderzoek.
Luister rechts naar een reportage van Radio Rijnmond verslaggever Jack Kerklaan in Abbenbroek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl