nieuws

Rotterdam wil veiliger spoortunnel

ROTTERDAM - Burgemeester en wethouders van Rotterdam vinden dat de Willemsspoortunnel die onder het centrum van de stad ligt, net zo veilig moet worden als de tunnels in de toekomstige Betuweroute. Dat heeft het college aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM geschreven.
Het bestaan van de brief blijkt uit antwoorden op vragen van Stadspartij-raadslid Kneepkens. Die wilde van het college, met het oog op de plannen rond het Centraal Station, weten hoe veilig de Willemsspoortunnel is. Veilig genoeg, aldus het college, zeker ten tijde van de oplevering in 1994. Maar inmiddels zijn de inzichten veranderd, zo schrijven B en W ook.
Het college heeft de brief geschreven omdat het er dik in zit dat er in de toekomst veel meer goederentreinen door de tunnel gaan dan tot nu toe. Nu rijden er ook al meer treinen doorheen dan toen de tunnel werd opgeleverd in 1994. Nog verdere vergroting van de capaciteit kan alleen als de veiligheidsmaatregelen worden aangepast, aldus het college. B en W sluiten zich daarmee aan bij het rapport van de commissie-Hermans die in 1995 in verband met de aanleg van de Betuweroute vergroting van de capaciteit op bestaand spoor onderzocht.