nieuws

Proeven met belparkeren mogelijk illegaal

ROTTERDAM - De proeven in enkele gemeenten met het zogenoemde 'belparkeren', het betalen van een parkeerplek met de mobiele telefoon, zijn mogelijk illegaal.
De proeven in enkele gemeenten met het zogenoemde 'belparkeren', het betalen van een parkeerplek met de

mobiele telefoon, zijn mogelijk illegaal. Dat komt doordat het bedrijf Schmit Parkeersystemen uit

Zoetermeer onlangs het octrooi heeft gekregen om in Nederland de 'belparkeer'-technologie in te voeren.
De gevolgen voor het Haagse bedrijf Parkline, dat momenteel met succes proeven doet in steden als Haarlem, Rotterdam, Groningen en later Den Haag, zijn nog onduidelijk. Parkline laat via een woordvoerder weten dat de bedrijfsjurist de reikwijdte van het octrooi onderzoekt. De proeven met belparkeren kunnen vooralsnog gewoon doorgaan. Schmit Parkeersystemen heeft ook juristen ingeschakeld. Die bekijken of de Parkline-proeven met belparkeren binnen het octrooi vallen.,,Er is nog geen sprake van een probleem'' zegt een woordvoerder van het bedrijf in Zoetermeer. ,,Eerst willen we precies weten wat de gevolgen zijn. Binnen enkele weken willen we met Parkline gaan praten over bijvoorbeeld samenwerking.''
Het Bureau voor de Industriële Eigendom Nederland heeft een uitgebreid octrooi-rapport opgesteld. Behalve het per gsm betalen van parkeerplaatsen op straat en in garages, kan ook tolheffing per gsm onder het octrooi vallen.