nieuws

Verburg wil af van doorvoer walvisvlees

walvis2.cropresize.tmp.jpg
walvis2.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Minister Gerda Verburg (LNV) gaat proberen het doorvoeren van walvisvlees via Europese havens te verbieden. Dat beloofde ze de Tweede Kamer woensdag in een debat over alles wat te maken had met walvissen, dus ook over de 160 ton walvisvlees die sinds begin april in de Rotterdamse haven ligt.
De eensgezinde Kamer vindt dat Nederland niet moet willen meewerken aan dergelijke transporten. ,,Het is niet uit te leggen dat Nederland de jacht op walvissen illegaal heeft verklaard, maar nu wel zit opgescheept met zeven containers in stukken gesneden walvissen'', zo verwoordde Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) het gevoel in de Kamer.
De lading terugsturen, zoals GroenLinks voorstelde, kan ze niet, maar Verburg beloofde wel dat ze de IJslandse ambassadeur zal laten weten dat de Kamer echt geen prijs stelt op dit soort transporten. Verburg: ,,Het is legaal, Nederland moet zich aan de regels houden en zolang de bestemming Japan is, zijn er geen mogelijkheden in te grijpen.'' Ook zij gaf echter aan dat ze deze situatie ,,buitengewoon onplezierig'' vindt.
Het doorvoeren van walvisvlees komt ook aan de orde tijdens de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) medio juni in Marokko. Daar wordt geprobeerd bindende afspraken te maken om de jacht op zoveel mogelijk walvissoorten te beperken en zo mogelijk te stoppen.
Japan, IJsland en Noorwegen zijn landen die ondanks protesten nog steeds walvissen vangen. ,,De jacht op walvissen is illegaal verklaard en toch worden 30.000 walvissen afgeslacht. Het is teleurstellend dat we daar niets aan kunnen doen'', vatte Ouwehand samen.
Ook Verburg is niet erg optimistisch over resultaten die nu via de IWC zijn te behalen. Ze zegde toe alleen in te stemmen met afspraken die een stap vooruit zijn: ,,Beter geen compromis dan een slecht compromis''.