Monument ter nagedachtenis aan kindertransporten

In Hoek van Holland wordt woensdagmiddag een beeld onthuld ter nagedachtenis aan de transporten van Joodse kinderen naar Engeland. Het beeld wordt onthuld door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

In de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog gingen zo’n tienduizend Joodse kinderen uit verschillende landen met de boot van Hoek van Holland naar Engeland. Joodse ouders hoopten zo hun kinderen uit handen van de nazi's te houden. Veel van de kinderen zagen hun ouders na de oorlog niet meer terug.

Het monument ‘Channel Crossing to Life’ is gemaakt door Frank Meisler, die zelf één van de kinderen was die op de trein werden gezet. Bij de onthulling zijn zo’n 35 -inmiddels bejaarde- kinderen van toen aanwezig.

Hoek van Holland is niet de enige plaats waar een monument terugwijst op de reis van de Joodse kinderen. Ook in Wenen, Berlijn, Gdansk en aankomstpunt Londen staan herinneringsmonumenten.

In verband met de onthulling van het Hoekse monument is er een website online. Met tekst, beeld en historisch filmmateriaal geeft de site inzicht in de gebeurtenissen in de jaren 30.

Deel dit artikel: