nieuws

In mei (hh) - 11 mei 2013

ROTTERDAM - Zaterdag 11 mei 17.00 uur is In Mei (herhaling) te zien bij TV Rijnmond: een documentaire van Marc Schmidt over Rotterdam in mei 1940. 
In de eerste dagen van mei 1940 werd in Rotterdam de slag om Nederland uitgevochten. Na vier dagen gevechten aan de Maas, komt het grote bombardement op dinsdagmiddag 14 mei voor velen toch onverwacht: verlammende angst, paniek, en koele berekening, ieder had zijn of haar eigen reactie.
Aan de hand van verhalen van tien ooggetuigen, nooit eerder vertoond beeldmateriaal en brieffragmenten van in Rotterdam gelegerde soldaten is deze bijzondere documentaire samengesteld. Veel van hen waren nog kind toen, of als jongeman in het leger, maar niemand was voorbereid op een oorlog. En oorlog werd het. De aanval op vliegveld Waalhaven, het Noordereiland dat midden in de frontlinie lag, de eerste doden op straat, de vlucht naar veiliger oorden; in enkele dagen stortte het vredige leven van de Rotterdammers plotseling in.
Over de beleving van die dagen - vanaf de vroege ochtend van 10 mei toen het Duitse leger Rotterdam aanviel, tot enkele dagen na het bombardement - gaat deze documentaire. Een voormalig marinier, een verpleegster, een brandweerman, maar ook een destijds nog jong meisje en een leerlingarchitect die toen toevallig aan de Laurenskerk werkte, vertellen over hun herinneringen. Verhalen die bijblijven door de absurde situaties, schokkend alledaagse details en aangrijpende gebeurtenissen die er in worden beschreven. Verhalen die ze vaak hun hele leven stilzwijgend met zich hebben meegedragen.
De interviews met ooggetuigen worden aangevuld met nieuw ontdekte archieffilms, originele opnames van amateurs en professionals. De beelden worden begeleid door voorgelezen fragmenten uit dagboeken en brieven van Duitse soldaten, waaruit naast een nog heilig geloof in de oorlog, ook het verlangen zo snel mogelijk naar huis terug te keren spreekt:
Regie: Marc Schmidt
Producent: Diafragma Films
In Mei is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.