Rotterdamse ziekenhuizen getroffen door maatregel Achmea

Zorgverzekeraar Achmea stopt met het extra betalen voor ingrepen met dure operatierobots. De zogeheten Da Vinci Robot wordt vooral ingezet bij prostaatingrepen omdat-ie nauwkeuriger zou werken dan chirurgen. Maar volgens Achmea is niet aangetoond dat robotoperaties betere resultaten geven. Dat meldt Nieuwsuur.

De operatierobots kosten anderhalf tot twee miljoen euro per stuk. Ook zijn ze duur in gebruik. Achmea wil daarom volgend jaar alleen nog maar het tarief van de kijkoperatie vergoed. Willen ziekenhuizen toch met operatierobots blijven
opereren, dan moeten ze het verschil zelf bijleggen.

In Rotterdam werken urologen van het Erasmus MC, het Maasstadziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis met de Da Vinci Robot. Henk Gerla van de Raad van het Bestuur van het Sint Franciscus Gasthuis zegt in een reactie geen spijt te hebben van de aanschaf. In heel Nederland gaat het om zestien ziekenhuizen die de robot hebben gekocht. Achmea vindt dat er teveel robots zijn. Er zouden er maar twee nodig zijn. Zorgverzekeraars Nederland zijn bang dat de ziekenhuizen de robots gebruiken als marketingmiddel om patiënten te werven.

Deel dit artikel: