Gemeente verwent Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplugg wordt schoongemaakt. De gemeentedienst neemt het controversiƫle standbeeld op het Rotterdamse Eendrachtsplein maandagochtend onder handen.

Het standbeeld, waarvan de echte naam Santa Claus luidt, veroorzaakte bij de aanschaf in 2001 de nodige ophef. Volgens critici heeft de kabouter een seksspeeltje vast. Anderen zien in het object een kerstboom of raketijsje.

Rondtocht

De controverse betekende voor het beeld de aftrap van een ware rondtocht door de regio. Het kunstwerk zou eigenlijk bij De Doelen komen te staan, maar een meerderheid van de gemeenteraad wilde de 3 ton kostende kabouter niet op straat hebben.

Daarop deed Rotterdam een poging het beeld cadeau te doen aan Barendrecht, maar die gemeente bedankte voor het 'afdankertje'. De kabouter belandde in 2005 in de binnentuin van Boijmans Van Beuningen, waar het uiteindelijk plaats moest maken voor een ander kunstwerk.

Beeldenroute

Het kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy valt sinds 2008 te bewonderen op het Eendrachtsplein. De gemeente koos onder meer voor het plein omdat het aansluit op de internationale beeldenroute van de Westersingel.

Deel dit artikel: