Advocaat doet aangifte tegen bisdom

Advocaat Jan Boone heeft maandag aangifte gedaan tegen het bisdom Rotterdam en de voormalige bisschop Philippe Bär. De raadsman wil dat justitie het bisdom vervolgt op verdenking van het vormen van een criminele organisatie die het plegen van seksueel misbruik als oogmerk had.

Boone, die zijn aangifte deed bij de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, wil dat ook voormalig bisschop Bär en de leidinggevenden en leden van het bisdom worden vervolgd.

Als onderbouwing verwees de raadsman naar het vrijdag verschenen rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

'Bisdom nam geen maatregelen'

In het rapport constateerde de commissie dat Bär in de jaren 80 helemaal geen maatregelen nam om kindermisbruik door geestelijken tegen te gaan. Het bisdom liet mannen die zich schuldig hadden gemaakt aan seksueel misbruik gewoon toe tot de priesterwijding. Van correcties of voorzorgsmaatregelen om herhaling te voorkomen, was volgens het rapport geen sprake.

Schadevergoeding
Het bisdom heeft volgens Boone seksueel misbruik van kinderen mogelijk gemaakt of op zijn minst gedoogd. Ook dat laatste is volgens hem genoeg voor een veroordeling.

Als het bisdom veroordeeld wordt, kunnen slachtoffers zich in de strafzaak melden als benadeelde partij en een schadevergoeding eisen, meent de advocaat. Boone denkt aan een bedrag van 100.000 euro per slachtoffer.

Spreekrecht
Ook zouden slachtoffers in een strafproces gebruik kunnen maken van het spreekrecht, schrijft Boone in zijn aangifte, hetgeen ,,een grote helende werking" kan hebben.

Luister hieronder naar het interview met Jan Boone:

Deel dit artikel: