nieuws

BOOR doet aangifte van corruptie

ROTTERDAM - Stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) heeft aangifte gedaan van ambtelijke corruptie, oplichting, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken door drie personen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gemeld.
De verdachten zijn het voormalig hoofd huisvesting van BOOR. Een externe projectleider en een medewerker van een aannemersbedrijf waar BOOR mee samenwerkte.
De recherche is al langere tijd bezig met de mogelijke fraudezaak bij de stichting die het openbaar onderwijs in de stad verzorgt. Het recherche-onderzoek richt zich tot dusver vooral op een ex-medewerker van de stichting. Hij zou met geld hebben gesjoemeld bij de aanbesteding van de nieuwbouw van scholen.

Vijf verdachten

Het OM vermoedt dat er meer mensen bij de zaak betrokken waren: tot nu toe zijn vijf mensen aangehouden. BOOR besloot na een eigen onderzoek aangifte te doen tegen de drie medewerkers, meldt het OM. De ex-medewerker van de stichting is één van de drie.
'Om hoeveel geld het gaat is nog niet duidelijk. Van een bedrag van 70.000 euro is inmiddels vastgesteld dat het is verdwenen. Het vermoeden is dat het uiteindelijk zal gaan om enkele tonnen,' weet BOOR-directeur Wim Blok. Vooralsnog heeft hij geen aanwijzingen dat het om mega-bedragen gaat.

Invallen

De melding van de betrokkene bracht de zaak in april aan het rollen. Er volgden invallen in de kantoren van BOOR en administratiekantoor Prosco, dat bij de stichting hoort. Een deel van de administratie is in beslaggenomen.