Rotterdam wil werklozen in kassen laten werken

Duizenden Rotterdammers zonder baan worden de komende drie jaar aan het werk gezet in de kassen in het Westland. Dat heeft wethouder Marco Florijn (Sociale Zaken) dinsdag gezegd.

Volgens Florijn gaat er van alles veranderen bij de Rotterdamse Sociale Dienst. Niet de bijstandsgerechtigde, maar de werkgever staat voortaan centraal. De gemeente wil bijvoorbeeld inspringen op de vraag om personeel van bijvoorbeeld de tuinders.

"Terwijl we vroeger een moreel appel deden op de tuinders om Nederlanders aan te nemen, sluiten we nu aan op de vraag die ze hebben. Als ze een bepaalde productiecapaciteit verwachten, gaan wij die invullen. Wij maken dan uit met hoeveel mensen we tomaten gaan plukken", stelt Florijn.

Haven en zorg
Behalve de kassen worden de bijstandsgerechtigden in Rotterdam als het aan Florijn ligt ook aan het werk gezet in de haven en in de zorg. Ook hoopt wethouder Florijn afspraken te kunnen maken met sectoren als de techniek, horeca en transport.

Werkbedrijven van de Roteb moeten de werklozen klaar maken voor hun nieuwe werk. De bijstandsgerechtigden worden verplicht om mee te werken, anders kunnen ze hun uitkering verliezen.

Afgelopen jaar ontstond een groot tekort op de Rotterdamse begroting, doordat het aantal bijstandsgerechtigden enorm toenam en een administratieve puinhoop was ontstaan. Het zorgde voor extra bezuinigingen, onder meer op de bijstand zelf.

Foto: Wethouder Marco Florijn

Deel dit artikel: