nieuws

Kubuswoningen Helmond verwoest door brand

Kubuswoningen
Kubuswoningen
ROTTERDAM - De Brabantse tegenhangers van de Rotterdamse kubuswoningen zijn donderdagavond in vlammen opgegaan. Kort na zes uur brak een brand uit in het monumentale theater ’t Speelhuis, dat door de vlammen werd verwoest.
Het vuur sloeg in de loop van de avond over naar de naastgelegen kubuswoningen. Een zestal woningen liepen onherstelbare schade op.
Piet Blom
Door de brand zijn diverse uiterst bijzondere gebouwen gesneuveld. Architect Piet Blom ontwierp in de jaren zeventig zowel het theater als de kubuswoningen in Rotterdam en Helmond.
In Rotterdam staan 38 kubuswoningen; in het Brabantse Helmond stonden er achttien. De gebouwen zien eruit als gekantelde kubussen op een paal. Het idee was gedurfd, maar sloeg niet aan.
Pijnlijk
Blom overleed in 1999, maar ook voor zijn zoon Abel was het nieuws over de brand pijnlijk. ''Ik kan nauwelijks beseffen dat het geweldige kunstwerk van mijn vader als verloren moet worden beschouwd’’, aldus Abel Blom.
Als het aan de zoon van de architect ligt, wordt het theater herbouwd. ''Alle tekeningen zijn er nog. Dus wat mij betreft beginnen we morgen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl