nieuws

Felle strijd om sloop watertoren Leerdam

ROTTERDAM - Als het aan het drinkwaterbedrijf Oases ligt, wordt de bekende watertoren van Leerdam gesloopt. Op de plaats van de toren moeten huizen komen. De gemeente Leerdam is woedend en is naar de rechter gestapt.
Het drinkwaterbedrijf heeft de toren niet meer nodig en wil de grond gebruiken om er huizen te bouwen."Feitelijk mag het waterbedrijf zelf bepalen wat ze met de toren doen, maar zo'n stuk geschiedenis kun je gewoon niet slopen", zegt de Leerdamse burgemeester Victor Molkenboer.

Monumentenstatus

De gemeente Leerdam had enkele jaren geleden een monumentenstatus aan kunnen vragen voor de toren. "Het is echt zo stom geweest dat ze dat toen niet hebben gedaan", aldus Teus Meijdam, raadlid van Leerdam 2000. In de toren zit een kunstwerk van ontwerper Copier verwerkt en ook architect Berlage was betrokken bij het ontwerpen van het bouwwerk.

Juridische procedures

De gemeente is nu in een juridische procedure verwikkeld met het waterleidingsbedrijf over de sloop. "We hadden namelijk een afspraak om de toren niet te slopen, er was al een projectonwikkelaar bezig om te kijken of er een hotel in kan komen. Plotseling krijg ik te horen dat de toren al verkocht is aan een investeerder die er meer geld voor geeft", aldus burgemeester Molkenboer
Zolang de juridische procedures lopen blijft de toren nog wel staan. Men acht echter de kans groot dat de gemeente de rechtzaak verliest en dat de markante watertoren van Leerdam dus verdwijnt.