Slachtoffer niet bedreigd door Orde

Frits B. uit Rotterdam is nooit persoonlijk bedreigd door leden van de Orde der Transformanten. De 60-jarige man zei dat maandag tijdens de strafzaak tegen de Orde.

Twee leden van het religieuze gezelschap uit het Brabantse Hoeven worden ervan verdacht dat zij in augustus 2008 een aanslag hebben gepleegd op Frits B. Dat gebeurde bij zijn woning aan de Julianalaan in Kralingen.

Liggend op de straat had het slachtoffer direct geroepen "De Orde zit erachter". Maandag kon hij de rechter in Rotterdam niet uitleggen waaróm hij de Transformanten als daders had aangewezen. "Ik was gewoon heel erg met hen bezig in mijn hoofd".

Uit angst gordijnen dicht
Frits B. kende 'de sekte', zoals hij het noemt, al vanaf 2003. Zijn toenmalige vrouw was lid van de Orde en hij kwam er voor cursussen. Na het verbreken van de relatie werd hij angstig. "Ik ging mijn auto controleren op draadjes. Als ik in de erker van mijn woning stond, deed ik de gordijnen dicht. Maar ik weet eigenlijk niet waarom".

Frits B. heeft vlak voor de aanslag meegedaan aan een soort spirituele sèance, waarbij 'de energie' van de vermeende leider van de Orde, Robert B., in hem trad. "Ik voelde hoe ik neerkeek op alle stumpers op aarde. Ik merkte ook dat Robert niet inging op vragen".

'God geeft macht om te doden'
Het slachtoffer kon uiteindelijk geen verklaring geven voor de aanslag. "Ik ben nooit bedreigd door de Orde en ik zou ook niet weten waarom zij het op mij hadden gemunt. Ik heb wel gemerkt dat zij steeds meer bezig waren met wraak, met geweld. "God heeft je de macht gegeven om te doden", was één van de uitspraken".

De man leeft sinds augustus 2008 op een geheim adres. Woensdag was hij ook bang om herkend te worden in de rechtszaal: zijn verhoor vond daarom plaats achter hoge kamerschermen. De bescherming werd door Frits B. zelf om zeep geholpen: toen hij na een urenlang verhoor naar voren stapte om water in te schenken, was hij recht in het gezicht te zien voor alle aanwezigen op de publieke tribune.

Verdachten zwijgen
De twee leden van de Orde der Transformanten die terecht staan, waren aanvankelijk niet komen opdagen. Beiden zijn al sinds 2009 op vrije voeten. De 30- en 37-jarige verdachten moesten op last van de rechter toch naar de zitting komen. Toen zij in de loop van de middag alsnog verschenen, beriepen zij zich op hun zwijgrecht. "Ik heb niets toe te voegen. Ik heb gedeeld wat ik wilde delen", aldus Patrick van G.

Beide mannen ontkennen verantwoordelijk te zijn geweest voor de aanslag. Hun advocate, Inez Weski: "Frits B. heeft nog andere potentiële daders genoemd, maar daar is de recherche nooit op ingegaan. Van meet af aan heeft het onderzoek zich slechts in één richting begeven: de Orde der Transformanten. Een klassiek geval van tunnelvisie".

De zitting gaat woensdag verder.

Deel dit artikel: