nieuws

'Microbiologen Maasstad Ziekenhuis hoofdschuldigen'

ROTTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg begint bij de tuchtrechter een zaak tegen drie microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De IGZ onderzocht welke fouten er zijn gemaakt bij het bestrijden van de klebsiellabacterie en haalt hard uit.
Slechte communicatie, onprofessioneel gedrag van specialisten en het blootstellen van patiënten aan grote risico's: het zijn slechts enkele van de kritiekpunten van de IGZ. De microbiologen worden als hoofdverantwoordelijken gezien.

Maatregelen

In totaal overleden vorig jaar 28 patiënten die de bacterie hadden opgelopen. Bij drie patiënten is de bacterie de directe doodsoorzaak geweest. De IGZ rekent het ziekenhuis zwaar aan dat noodzakelijke maatregelen te lang uitbleven
Een positieve kanttekening in het rapport is dat het ziekenhuis onder druk van buitenaf uiteindelijk voortvarend maatregelen nam. Iets waar het Maasstad Ziekenhuis in een schriftelijke reactie ook zelf op hamert. ''Het ingezette verbetertraject is vanaf augustus 2011 in de gehele organisatie aangepakt.''

Veiligheid

''De aanbevelingen die de IGZ doet, zijn al in gang gezet en worden geïmplementeerd'', aldus het ziekenhuis, dat ''een inspirerend voorbeeld wil worden op het gebied van kwaliteit en veiligheid.'' De drie microbiologen werken nog steeds in dezelfde functie. Het ziekenhuis velt pas een definitief oordeel over twee maanden, als er een nieuw rapport verschijnt van de commissie Lemstra.
Een overzicht van de gebeurtenissen:
31 mei 2011: Het ziekenhuis meldt dat het te kampen heeft met een uitbraak van de Klebsiellabacterie. De directie geeft toe dat ze niet alert genoeg heeft gereageerd. Het spoor van de uitbraak loopt terug tot oktober 2010.
6 juni: Het Maasstad Ziekenhuis gaat patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis, onderzoeken op de bacterie. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag hoe de zogeheten Oxa-48-variant van de bacterie zich heeft verspreid.
12 juli: Directeur Paul Smits geeft toe dat bij pogingen de besmetting de kop te drukken niet alles goed is gegaan.
9 augustus: Paul Smits legt per direct zijn functie neer. Een Kamermeerderheid vindt dat hij zijn gouden handdruk van bijna 236.000 euro moet teruggeven.
17 augustus: Peter Weeda vervangt Paul Smits.
2 september: De besmetting met de Klebsiellabacterie heeft zeer waarschijnlijk drie patiënten het leven gekost. In tien overlijdensgevallen kan niet worden uitgesloten dat de bacterie de doodsoorzaak was.
13 september: Een onafhankelijke commissie van externe personen gaat onderzoeken hoe de uitbraak van de Klebsiellabacterie heeft kunnen plaatsvinden.
21 september: Het verscherpt toezicht op het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is opgeheven.
2 november: In een tussentijdse rapportage stelt de IGZ dat de leiding van het ziekenhuis de omvang, ernst en duur van de uitbraak heeft onderschat.
24 december: Het ziekenhuis heeft afspraken over een compensatieregeling gemaakt met een aantal nabestaanden van patiënten die zijn overleden aan de Klebsiellabacterie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl