Conservator krijgt 'Tweede Kamermuis' thuisbezorgd

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft er een 'bekend dood dier met een verhaal' bij, zij het dat de identiteit van het beestje nog niet 100 procent vaststaat. Conservator Kees Moeliker trof bij thuiskomst een dienstenveloppe van de Tweede Kamer aan met daarin een dood muisje.

De Tweede Kamer wordt regelmatig geplaagd door muizen. Het kan bijna niet missen dat de muis die bij Moeliker werd thuisbezorgd inderdaad in het parlement heeft rondgesnuffeld. "Dat zijn geen enveloppen die je overal maar vindt", zegt de conservator.

Pindakaas
Ook het feit dat er pindakaasrestjes op het diertje bleken te zitten, spreekt volgens Moeliker voor de geloofwaardigheid van de Kamermuis. "Volgens mij gebruikten ze pindakaas om de muizen te lokken."

Hij deed al eerder pogingen om een muis uit de Tweede Kamer te bemachtigen voor de vreemde collectie dode dieren. "Het stond hoog op onze wensenlijst." Het museum kreeg echter nul op het rekest. Antwoord: "De Tweede Kamer stelt ongedierte, dode beesten en ander afval niet beschikbaar aan derden, ook niet voor collecties."

Traumameeuw en dominomus
De oppas van de familie pakte de enveloppe 's avonds aan bij de voordeur, vertelt de conservator. Ze volgde het advies van de - vooralsnog onbekende - bezorger op om het pakketje in de koelkast te leggen.

De Kamermuis bevindt zich als hij straks geprepareerd is in goed gezelschap. In de vreemde collectie van het Natuurhistorisch Museum bevinden zich onder meer de 'traumameeuw', de 'dominomus' en de 'necro-eend'.

Uit een eerste observatie blijkt dat het om een gewone huismuis gaat. Het geslacht kan Moeliker nog niet bepalen, omdat het dier stijfbevroren is.

Probleem
Eén ding zit Moeliker niet helemaal lekker: de val waar de muis in zat. "Hoe komt het dat deze muis in een klapval zit, terwijl ze daar inloopvalletjes gebruikten?", vraagt hij zich af. Een mogelijk antwoord op die vraag is dat in eerste instantie volop van deze klapvallen werden geplaatst. De Partij voor de Dieren verving deze zelf voor inloopvallen die het diertje in leven laten.

Volgens Moeliker is de muis naar het zich laat aanzien snel en pijnloos gestorven.

Deel dit artikel: