Gorinchem in actie tegen uitzetting Nia Lolashvili

In Gorinchem wordt actie gevoerd tegen de dreigende uitzetting van de 17-jarige Nia Lolashvili uit Georgië. Zij woont inmiddels al bijna 10 jaar in de bliekenstad en zowel haar school als de voltallige gemeenteraad wil dat zij in Gorinchem blijft.

Nia kwam met haar ouders naar Nederland toe, haar kleine broertje – inmiddels 12 jaar – moesten ze achterlaten bij de oma. Volgens Nia kan het gezin niet terug omdat het nog steeds te gevaarlijk is in Georgië. Nia zegt ook niet terug te kunnen omdat ze de taal inmiddels niet meer machtig is en er geen toekomst meer kan opbouwen.

Motie

Nia zit inmiddels in het de vierde klas van het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en doet het volgens haar docenten bovengemiddeld goed. Vorig jaar werd er in de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarin de burgemeester werd gevraagd een brief te schrijven aan verantwoordelijk minister Leers. Hij heeft inmiddels laten weten geen reden te zien om Nia en haar ouders te laten blijven. Inmiddels is er een procedure opgestart om in Nederland te kunnen blijven op humanitaire gronden. Dat wordt komende maand door de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND behandeld.

Kinderpardon

De actievoerders hebben hun hoop gevestigd op het door verschillende partijen aangevraagde Kinderpardon in de Tweede Kamer. Deze initiatiefwet wordt waarschijnlijk in april behandeld. Daarnaast gaat de Gorinchemse gemeenteraad een brief sturen aan minister Leers om hem te vragen zijn besluit te heroverwegen. Ook komen er advertenties in kranten en gaan alle gemeenteraadsfracties hun collega’s in de Tweede Kamer benaderen. Een petitie is inmiddels ruim 2100 keer ondertekend.

Deel dit artikel: