'Onderzoek naar Verver was tendentieus'

Topambtenaar Hans Boet van de gemeente Schiedam wil dat de Rijksrecherche onderzoek gaat doen naar de conclusies in het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Dat rapport leidde tot het aftreden van burgemeester Wilma Verver.

Boet vindt dat de onderzoekers tendentieus te werk gingen. "De onderzoekers van BING spraken met 28 mensen, maar gebruikten voor hun conclusies alleen de opmerkingen van acht mensen, die zich negatief uitlieten over Verver. Positieve commentaren of ontlastende verklaringen werden ter zijde geschoven", zegt Boet.

Geen gouden handdruk
Na publicatie van het rapport was de positie van burgemeester Wilma Verver onhoudbaar. Ook Boet, de tweede man in de ambtelijke organisatie, werd 'verzocht' om per 1 april ontslag te nemen. Hij krijgt dan 300.000 euro mee. Maar Boet wil geen afkoopsom. Hij eist dat de waarheid op tafel komt over de totstandkoming van het rapport en wat er bij gemeente Schiedam werkelijk mis is.

Bij zijn aantreden in Schiedam in 2008 ontdekte Boet dat er een vreemde sfeer hing binnen de gemeente: "Bestuurders vochten elkaar de tent uit, vertrouwelijke zaken lagen in no-time op straat en veel ambtenaren verzetten zich hevig tegen de veranderingen die Verver wilde doorvoeren". Samen met een aantal andere ambtenaren pakte hij door, ondanks dat er toen al geruchten waren over een complot om de VVD-burgemeester weg te krijgen.

'150 euro voor een spijker in de muur'
"Er kwam een collega bij me binnen", herinnert Boet zich, "die zei dat een select groepje aannemers klusjes voor de gemeente uitvoerden en torenhoge facturen stuurden. Als ik zelf een spijker aan de muur sla verdien ik 150 euro voor de gemeente, zei hij", aldus de topambtenaar. Toen werd besloten om goedkopere aannemers te zoeken. "En dat was al een jaar voor dat akkefietje met Verver en die ene aannemer speelde", benadrukt Boet.

Tijdens een bijeenkomst met 45 leidinggevende ambtenaren zou de gemeentesecretaris het BING-rapport een samenraapsel van geruchten hebben genoemd. Boet: "Maar hij zei dat hij dat alleen achter gesloten deuren kon zeggen. Het rapport was immers omarmd door de gemeenteraad". Andere ambtenaren zwijgen volgens hem, uit angst hun baan te verliezen. Verver en Boet vechten het BING-rapport maandag aan voor een geschillencommissie in Zwolle.

Deel dit artikel: