Hoger beroep tegen vrijspraak Transformanten

Justitie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van twee leden van de religieuze beweging Orde der Transformanten. De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs was voor een moordaanslag op een Rotterdamse zakenman.

Tegen de mannen was 8 jaar cel geëist. Justitie gaat er vanuit dat de verdachten in augustus 2008 betrokken waren bij een aanslag in de Julianalaan in de Rotterdamse wijk Kralingen. Toen werd een man vlak voor zijn eigen huis neergeschoten.

Volgens justitie wilden de Ordeleden zo een einde maken aan de hetze die het slachtoffer zou voeren tegen het gezelschap.

De Rotterdammer overleefde de schietpartij en wees direct in de richting van de Orde der Transformanten. Hij had in het verleden een relatie met een lid van de beweging. Omdat de relatie stuk liep, zou de Orde wraak hebben willen nemen, verklaarde het slachtoffer voor de rechtbank.

De beide verdachten hebben altijd ontkend dat zij iets met de moordaanslag hadden te maken. De rechtbank stelde het tweetal al in 2009 al op vrije voeten. Ze zaten toen circa 9 maanden vast.

De Orde der Transformanten omschrijft zichzelf als een nieuwe christelijke beweging en telt ongeveer 60 leden. De Orde is gevestigd in het Brabantse Hoeven.

Deel dit artikel: