Sterke wiet mogelijk verboden

Het kabinet wil sterke wiet en hasj mogelijk op de lijst van harddrugs gaan zetten. Het gaat om cannabis waarin het werkzame bestanddeel THC hoger is dan 15 procent. Deze mogen dan niet meer in de coffeeshops worden verkocht.

Het voorstel staat vrijdag op de agenda van de ministerraad, hebben ingewijden woensdag gezegd. Een commissie adviseerde eerder om sterke cannabis niet meer te gedogen. Het THC-gehalte van nederwiet, dat goed is voor bijna driekwart van de verkoop, ligt nu tussen de 15 en 18 procent. Ongeveer 80 procent van de verkochte hasj en wiet overschrijdt de limiet die het kabinet nu voorstelt. De risico's op verslaving en psychotische stoornissen worden dan te hoog, vond de commissie.

Testen niet mogelijk
In een laboratorium kan het THC-gehalte van cannabis vastgesteld worden, maar kant-en-klare tests zijn niet voorhanden. Dit is ook één van de voornaamste reden dat de Vereniging Rotterdamse Coffeeshop Ondernemers (VRCO) tegen de maatregel is; "Ik zou graag het THC-gehalte van mijn wiet willen weten, maar dat is vrijwel niet vast te stellen. Door mij niet, maar ook niet door de politie die dat waarschijnlijk moet gaan controleren," zegt Myranda Bruin, die zelf een coffeeshop heeft aan de Slaghekstraat op Rotterdam-Zuid. "Bovendien blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat het THC-percentage van de nederwiet al jaren stabiel is en de toxiteit nihil is, dus waar hebben we het over?"

Criminaliteit
Woordvoerder Derrick Bergman van de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is ook mordicus tegen de plannen. "Het is niet alleen een onuitvoerbaar plan, maar je creëert ook een zwarte markt voor mensen die toch zwaardere wiet willen hebben en die komen dan ook in aanraking met andere drugs. Het lost dus geen enkel probleem op, maar zorgt weer voor nieuwe problemen. De enige oplossing is de wietkweek in Nederland te reguleren, dus te legaliseren. Pas dan kun je de kwaliteit controleren. Maar dat wil het kabinet ook weer niet. Ik denk niet dat deze maatregel doorgevoerd gaat worden."

Deel dit artikel: