'Rotte moet terug in Rotterdam'

De Partij van de Arbeid in Rotterdam heeft een opmerkelijk plan. De partij wil dat de rivier de Rotte weer door de binnenstad gaat stromen. Door de huidige Binnenrotte om precies te zijn, de plek waar de rivier meer dan een eeuw geleden liep.

PvdA'er Claus Verbrugge pleit ervoor, maar voordat het zover is, liggen er nog wel wat beren op het huidige Binnenrotteplein. Dat is nú het domein van de Centrum-markt. Op marktdagen, dinsdag en zaterdag, bruist het op de Binnenrotte, maar op andere dagen is het er stil en winderig.

Leefbaar Rotterdam ziet niks in de plannen van de PvdA. Volgens Hennie van Schaik van Leefbaar kunnen er beter bomen worden geplaatst op de locatie.


De Binnenrotte was oorspronkelijk het deel van de rivier de Rotte binnen de bebouwing van Rotterdam. In 1871 moest het water van de Binnenrotte plaats maken voor de aanleg van het spoorwegviaduct. Dat viaduct werd gesloopt na de aanleg van de Willemsspoortunnel in 1993. Sindsdien wordt de Binnenrotte op dinsdag en zaterdag gebruikt als marktplaats.

Afbeelding: Binnenrotte in de 19e eeuw, Gemeentearchief Rotterdam

Deel dit artikel: