nieuws

Je gaat in de lift naar boven, maar noemt het een verdieping???

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Meneer Bekker staat regelmatig in de lift en vind het een vreemd woord voor een handeling. Je gaat naar boven, maar noemt het verdieping. Hoe komt dit?
Bron: http://www.willemwever.nl/vraag_antw...h-een-verhogin
Beantwoord door: Nederlands Centrum voor Volkscultuur op 09-10-2008
Dat is niet gemakkelijk uit te leggen. Bij de oudste huizen waren er geen tussenvloeren of etages in een huis. Als je binnen stond en omhoog keek zag je het dak. In de zeventiende eeuw ging men in de stad de huizen anders bouwen om meer ruimte te creëren. Het hoge voorhuis werd aan de achterzijde opgesplitst in twee etages: de opkamer en de neerkamer die samen even hoog als de voorkamer waren. Om de twee etages bewoonbaar te maken, werd een deel van de neerkamer ondergronds gebouwd. En werd zo dus een echte verdieping: diep in de grond (dus geen verhooging, dus hoog boven de grond). Het woord is later gebruikt voor een willekeurige etage in een gebouw, ook als deze niet gedeeltelijk ondergronds was.
Een ander mogelijkheid is dat het gebruik verdieping te maken heeft met de scheepsbouw. Daar was het bovendek of opperdek het uitgangspunt en lagen de andere dekken lager en dus dieper en waren dus verdiepingen. Men sprak daar ook van verdiepingen om de verschillende dekken aan te geven.
Uiteindelijk waren de mensen zo gewend aan het woord 'verdieping', dat ze het nu nog vaak gebruiken
(Bron: Etymologisch woordenboek van het Nederlands, 2009.)
Lange tijd werd gedacht dat verdieping te maken had met het verlagen van de begane grond naar souterrainniveau, maar dat is waarschijnlijk toch niet juist. De oorsprong van de vreemde benaming voor een juist hoger gelegen vloer moet gezocht worden in de houten constructie van de zolder. Om deze lage ruimte direct onder de kap bruikbaarder te maken werd de houten vloer vanaf de Late Middeleeuwen lager aangebracht, oftewel 'verdiept', zodat men er kon staan: dit werd een zolder met verdiep genoemd. Door hieronder nogmaals een verdiepte vloer aan te leggen ontstond een zelfstandige etage.
In België wordt vaak het woord verdiep gebruikt. Het Nederlandse woord verdieping is mogelijk beïnvloed door vliering.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl