nieuws

Waar komt 'het regent pijpestelen' vandaan?

Vraagteken-VHDB-zelfvragen
Vraagteken-VHDB-zelfvragen
ROTTERDAM - Ies Heijman wilde op 3 april 2010 weten waar de uitdrukking 'Het regent pijpestelen' vandaan komt en ook 'het regent oude wijven'.
Medewerkers hebben in de Bieb het volgende antwoord gevonden:
Het regent pijpenstelen komt volgens Ewoud Sanders van het NRC van: Harde regen, die in rechte stralen neervalt, stralen die lijken op de lange witte stelen van de Goudse pijpen. Die stelen waren heel rank.
Het regent ouwe wijven is qua betekenis moeilijker te traceren. Wel duikt het bijna overal op in het plaatselijk taalgebruik zonder dat de exacte betekenis duidelijk wordt. Het lijkt in die zin erg op "It's raining cats and dogs".
In het Woordenboek der Nederlandsche taal staat onder regenen: Ik ga toch; al was het noodweer, al regende het oude wijven. Terug te vinden in het boek van Henry van Meerbeeke Zóó wordt men lid van de Tweede Kamer : een Hollandsche verkiezingsroman (1870, op pag. 383). Ook is de uitdrukking 't Regent ouwe wijve (gezegd als het pijpenstelen regent) gevonden in het boek Sjaarloos woordenboek van Stephan de Vos (R-18.3 vos op de 3e verdieping) met een verwijzing naar 't Regent koppies en bakkies (het regent pijpenstelen).