06-03-2002, de dag dat Pim Fortuyn de politiek bestormde

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Pim Fortuyn een verpletterende overwinning behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Het was het begin van een stormachtige politieke opmars.

De partij van Fortuyn, Leefbaar, haalde vanuit het niets 17 zetels van de 45 zetels in de gemeenteraad en werd in één keer de grootste partij van de stad.

Pastors

Marco Pastors, destijds de rechterhand van Pim Fortuyn, en na zijn dood politiek leider van Leefbaar Rotterdam: “Ik ben met Pim de straat op gegaan om posters uit te delen. Toen voelde we wel dat veel Rotterdammers op Leefbaar zouden gaan stemmen, maar dat het zo uit zou pakken hadden we natuurlijk niet verwacht.”

Toch liep Fortuyn volgens Pastors niet te pronken met deze overwinning. “Hij had er natuurlijk om gevraagd, maar hij voelde het ook best als een hele last op zijn schouders.” Pastors denkt dat het succes van Fortuyn vooral te wijten is aan de gemiste kansen van zijn politieke voorgangers. “Ze weigerden iets te doen met de kritiek en de gevoelens van onveiligheid bij de Rotterdammers. Pim heeft daar wel gebruik van gemaakt.”

Verkiezingsdebat

De avond na de verkiezingsoverwinning was er een memorabel televisiedebat. De deelnemers: Ad Melkert, Thom de Graaf, Jan Peter Balkende, Hans Dijkstal, Paul Rosenmöller en Pim Fortuyn. Ook daar was Fortuyn de grote winnaar.

Kombrink

Hans Kombrink was tien jaar geleden wethouder in Rotterdam, toen Fortuyn toesloeg in de stad. Hij zegt dat er een logische verklaring is voor het enorme succes van Fortuyn: “Als ik nu terugkijk, dan denk ik dat het schrikeffect van de aanslag op de Twin Towers in New York een groot effect heeft gehad. Daarnaast speelde het emigratievraagstuk natuurlijk een grote rol.”

De moord

De winst bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek de grootste politieke overwinning te zijn die Fortuyn mee heeft mogen maken. Hij werd nog voor de Tweede Kamer verkiezingen doodgeschoten, op het media-park door Volkert van der G. Die werd tot een gevangenisstraf van 18 jaar veroordeeld en komt waarschijnlijk, vanwege goed gedrag, al in 2014 vrij.

Deel dit artikel: